2024. április 20., szombat

Új úton Európa felé

SO-BAJA 2 IPA-projekt zárókonferenciája Zomborban

Pénteken a zombori megyeház dísztermében tartották meg az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program által finanszírozott, Zombor és Baja közötti út egy részének felújításával foglalkozó SO-BAJA 2   elnevezésű projekt zárókonferenciáját.

Fotó: L. Móger Tímea

Fotó: L. Móger Tímea

Az értékelésen jelen volt és szólt Kern Imre, az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Dušanka Golubović, Zombor város polgármestere, Saša Bošnjak, Zombor város EU-projektjeinek koordinátora.

Pribilla Attila segédpolgármester, a projekt-time tagja, a SO-BAJA 2-vel kapcsolatban elmondta, hogy a Zombor és Baja közötti út egy részének felújításával foglalkozó projekt összértéke 3,7 millió euró.

– Tizenkét kilométeren át szélesítettük, erősítettük meg az utat, hogy nyerges vontatók is tudjanak közlekedni rajta. Mindez gyakorlatilag az első része annak, hogy megújítjuk a határátkelőt Hercegszántó és Béreg között. Távlati célunk, hogy lehetővé váljon a személyszállítás mellett a teherszállítás is. Maradt még egy 20 kilométeres szakasz, amelyet le kell aszfaltozni, ki kell szélesíteni, továbbá a határátkelőhelyet kell felújítani. A tervek már készülnek, reméljük, hogy a következő néhány évben mindez megtörténik és a határ meg Baja között is kiszélesedik az út, ezenkívül a Baját elkerülő út is megújul – hallottuk Pribilla Attilától.

Kern Imre államtitkár kiemelte, hogy az útnak hatalmas jelentősége van a nyugat-bácskai körzet számára.

– Az út sokkal gyorsabb lehetőséget biztosít a határátkelők megközelítésére. Két határátkelőről beszélünk, mivel Bezdánnál van Horvátország felé a határ és Magyarország felé is. Ez a program azért is került elfogadásra, hogy növelje a lehetőséget és a kapacitását az úti infrastruktúrának. Mindezzel elősegítjük azt, hogy a teherautók számára is megnyitható legyen a hercegszántói határátjáró. Ezzel kapcsolatban is folynak már a megbeszélések, egyeztetések, elsősorban Magyarország kormányával. Hogyha sikerül befejeznünk az utat egészen a határig, abban az esetben megnyílhat a határátjáró a teherforgalom számára, amely hatalmas megkönnyebbülést jelent majd az egész nyugat-bácskai körzetnek. Mindez azt is eredményezheti, hogy még több külföldi beruházó jelenik majd meg itt a környéken, hiszen könnyebb lesz az áruszállítás, gyorsabban lehet megközelíteni az áruval a határt, az európai uniós országokat, illetve más piacokat is – hangsúlyozta az államtitkár.

Baja város önkormányzata részéről Preininger Rozália fejezte ki megelégedettségét a projekttel kapcsolatban.

– Megelégedésemet szeretném kifejezni, hogy ez a projekt létrejöhetett, hiszen ebben a régióban lakva pontosan ismerjük ennek a gazdasági fontosságát. Mostanáig is több kapcsolat él, társadalmi, kulturális, de gazdasági téren nagyon fontosnak tartjuk az infrastruktúra állapotát. Örvendetesnek tartjuk, hogy az Európai Unió segít ilyen és ehhez hasonló projektek megvalósulásában, mindannyiunk életét könnyebbé és szebbé téve – mondta a bajai képviselő.