2024. március 28., csütörtök

Karácsonyi Kavalkád Zentán

Sokszínű programokkal és gazdag termékkínálattal várja a látogatókat a karácsonyi vásár

December 19. és 23. között Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete idén is megtartja a város Fő terén hagyományos karácsonyváró rendezvénysorozatát, a Karácsonyi Kavalkádot, ahol egyebek között betlehemes találkozó, kézműves-kiállítás, forralt bor, ünnepi édességek és hamisítatlan karácsonyi hangulat várja az odalátogatókat.

A karácsonyi vásár gazdag termékkínálattal várja a látogatókat (Fotó: Szögi Csaba)

A karácsonyi vásár gazdag termékkínálattal várja a látogatókat (Fotó: Szögi Csaba)

A rendezvény kezdetén mi is széjjelnéztünk a kürtőskalács illatával átitatott helyszínen, degusztáltuk a kínálatot, gyönyörködtünk a látványban, és elbeszélgettünk az emberekkel az idei karácsonyi hangulatról. Mert bár a hőmérő higanyszála inkább kora tavaszi mértéket mutatott, a zentaiakat ez szemmel láthatóan cseppet sem zavarta, máris szép számmal jelentek meg, hogy a kavalkád valóban kavalkád legyen.

Juhász Kornél standjánál az igazán csípős ízeket kedvelők találhatják meg számításukat, mivel a kapszaicinbajnok paprikákból készült portékáit kínálja, csiliszószokat és -őrleményeket különböző erősségben. (Ellenőriztük: garantált a hatás!) Kornél már délben kijött a parkba, és megfigyelte, hogy a nap leszálltával egyre inkább gyarapodott a látogatók száma. Ami a hangulatot illeti, úgy véli, a megszokott, karácsonyi, baráti miliő a jellemző idén is, amit a betlehemes csoportok fellépése még meghittebbé tett.

Újhelyi Patrik hozzám hasonlóan kószált a kavalkádban, amikor megkérdeztem, milyennek látja az idei felhozatalt. Elmondta, rendszeresen kijár a rendezvényre, mert ilyenkor az őszi időszakkal ellentétben ismét van egy kis mozgás-nyüzsgés Zentán, és a helyi nyári fesztiválokhoz hasonlóan itt is össze lehet futni rég nem látott ismerősökkel. Azt is díjazza, hogy itt lehet vásárolni a helyi kézművesektől és kistermelőktől, és egyáltalán: az egész bensőséges, az áruházak ezt meg sem tudják közelíteni. Áldozni szokott a kulináris élvezeteknek is a kürtőskalácstól a mézes pálinkáig, emellett több szerettének itt vásárolja meg az ajándékot is.

Jovanović Dániel idén is a bográcsban forralt meggyborával vett le a lábamról, ami megváltásként érkezett a szintén testet-lelket melengető csiliszószra. Az óbecsei fiatalember, aki már sokadszor van jelen a rendezvényen, az idei hangulatról is csak a legjobbakat tudta elmondani, és szerinte a tavaszias időjárás egyáltalán nincs kihatással portékájuk fogyasztására, s valóban: az emberek most is tolongtak a bográcsokban rotyogó nedűk körül. Egyébként a gyerekekre is gondoltak, náluk forralt, házilag préselt almalé is kapható. Dániel a szervezéssel is rendkívül elégedett, sokfelé megfordulnak karácsonyi vásárokon, és szerinte a zentai az egyik legkiválóbb, leglátogatottabb és programokban leggazdagabb.

Polyák Ádám a karácsony egyik elengedhetetlen hozzávalóját, a mézes finomságokat kínálja, mandulával, mogyoróval, dióval, csipkebogyóval megbolondítottakat, emellett az ugyanebből készített természetes gyógyszereket. Ő is úgy vélte, hogy már startból szépen gyülekeztek az emberek, és a szokatlanul magas hőmérséklet sem tántorította el őket a karácsonyi hangulattól. Szerinte is egyik legfontosabb tényezője a rendezvénynek, hogy itt mindig össze tud futni az ember kedves, sokszor rég nem látott ismerősökkel – és persze az ajándékok vásárlására is az egyik legkiválóbb helyszín.