2024. március 28., csütörtök

Erdélyi gyerekek karácsonyi koncertje

Zsúfolásig megtelt csütörtök este a temerini plébániatemplom, a világhírű 140 tagú szentegyházi (Erdély) Gyermekfilharmónia karácsony előtti koncertjén. Három vajdasági városban Temerinben, Nagykikindán, szombaton pedig Doroszlón mutatkoznak be. Temerinben nagy volt az összefogás, hiszen a gyermekeket családok látták vendégül. Köszönet illeti mindazokat, akik első szóra „nyújtották kezüket” és segítettek abban, hogy a „Filisek” – ahogy a csapat tagjai szólítják magukat – három nap velünk lehetnek, megvendégelhetik őket és egy csodálatos koncerten vehetnek részt.

A 140 tagú szentegyházi Gyermekfilharmónia a temerini plébániatemplomban (Fotó: Góbor Béla)

A 140 tagú szentegyházi Gyermekfilharmónia a temerini plébániatemplomban (Fotó: Góbor Béla)

A temerini fogadást segítőivel Kókai Orsolya szervezte meg. Nagy munkát végzett azért, hogy a közönségnek lélekemelő, feledhetetlen élményben lehessen része. A filharmóniát Haáz Sándor marosvásárhelyi származású, Szentegyházán tanító zenetanár alapította még 1982-ben, most is ő az együttes karvezetője. A Fili repertoárja rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. A műsor végén a közönség szűnni nem akaró vastapssal háromszor is porondra szólította az éneklő és zenélő gyerekeket.

– Régóta nem szerveztem már ekkora koncertsorozatot, mint most, hogy minden este legyen koncert. A temerini volt a hetedik és még két koncert van hátra. Őszintén szólva féltem, hogy a gyerekek nem birják ki végig, de ekkora közönség láttán nemcsak én, hanem a gyerekek is még jobban fellelkesedtek. Mindent nagyon jól szerettünk volna megcsinálni. Ez sikerült is, és köszönet a közönségnek, mert ezt ők generálták ki a gyerekekből. Ezt a sikert talán nem is lehet tovább fokozni.

– Nemcsak ennyien, hanem többen vagyunk, de most ennyien teljesítettük a feltételeket és ennyien tudtak eljönni. Nem zeneiskolás falu vagyunk, a zenélést és az éneklést tisztán műkedvelésből műveljük – mondta a karigazgató.