2024. április 25., csütörtök

Az ünnep hangjai

Karácsonyi népszokásokkal és népi énekekkel ajándékozták meg a nézősereget a gyerekek Szabadkán

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szervezésében tegnap délután sokadik alkalommal mutatták be az immár hagyományos Magyar karácsony című alkalmi műsort.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Az ünnepi rendezvényt ezúttal a Majsai Úti Általános Iskolában tartották meg. A korábbi évekhez hasonlóan a műsorban karácsonyi népszokásokat elevenítettek fel a fellépők. A hagyományos, a karácsonyi ünnepkörhöz köthető népi énekek szintén az ünnepnapokra hangolták a megjelent szülőket, rokonokat és a vajdasági magyarság politikai képviselőit, illetve intézményvezetőit.

A műsorban a Talentum Egyesület tagjai mellett felléptek a Palics Magyar Művelődési Egyesület és a kevi Móra István Művelődési Egyesület tagjai, valamint közreműködött Illés Hajnalka, a Juhász zenekar, és felvételről Szakály József orgonán. Műsorvezetőként Némedi Imre működött közre. A műsort Brezovszki Tamara állította össze és rendezte. A program társszervezője a Vajdasági Magyar Szövetség volt.

A nézők elsőként Illés Hajnalka előadásában Ady Endre Adja az Isten című versét hallhatták, majd bepillantást nyerhettek a betlehemezés hagyományába, feleleveníthették, hogy mi fán terem a Luca-napi kotyolás, ezt követően pedig a lányok moldvai táncát székkel, valamint mezőföldi és bodrogközi táncokat is megtekinthettek. A magyarság egyik legarchaikusabb népszokását, a regölést is felelevenítették. Az alkalmi előadás a Fel nagy örömre című karácsonyi énekkel fejeződött be: „Fel nagy örömre! ma született, / Aki után a föld epedett. / Mária karján égi a fény, / Isteni Kisded Szűznek ölén. / Egyszerű pásztor, jöjj közelebb, / Nézd csak örömmel Istenedet.”