2024. április 25., csütörtök

Szebben szólnak a harangok (is)

Felújítási munkálatok a magyarkanizsai Kistemplomban
Megvalósult a külső festés egy része, valamint a harangokat is sikerült felújíttatni

Megvalósult a külső festés egy része, valamint a harangokat is sikerült felújíttatni

Környékünkön azon kevesek közé tartozik a magyarkanizsai Kistemplom, ahol az elmúlt évek során a hívek száma nem mutatott jelentősen csökkenő tendenciát, sőt egyre több fiatal arcot lehet ott látni. Ahogy a plébános, Magó László atya elmondta, templomukban megváltozott a koronkénti eloszlás, ugyanis szemmel láthatóan megnőtt azoknak a száma, akik a fiatalabb generációhoz tartoznak, és rendszeresen részt vesznek a miséken, valamint az egyházközösség életébe is tevékenyen bekapcsolódtak. Egyebek között ezért is fontos, hogy a templom rendezett képet mutasson, de igencsak nagy szükség mutatkozott már arra, hogy felújításokat végezzenek az épületen és a harangokon, amelyeknek hívó szava is megtompult. Éppen ezért önerőből, valamint jelentős önkormányzati és anyaországi támogatással belevágtak a nagy munkába, amelynek egy része még most is tart. Renoválták a harangokat, illetve az épület festését is elkezdték, bár azzal még van némi munka.

– Ebben az évben két fontos munkálat valósult meg a Kistemplomnál. A külső festés egy része, illetve a harangokat is sikerült felújíttatni. A külső festés annyiban realizálódott eddig, hogy az utcára néző részt befejezték, befestették, illetve a madárriasztókat is felszereltettük, mert templomunkat igencsak kedvelik a galambok, sok piszkot hagytak maguk után. Madárriasztó tüskéket helyeztek el, és madárriasztó gél is került a templom homlokzatára. A harangjainkat egy zentai, kimondottan ezzel foglalkozó csapat nagyszerű munkájának eredményeként sikerült felújítani. Mindig gondjaink voltak a harangokkal, amire eddig csak időleges megoldásokat sikerült találnunk, de most már szükség volt egy komolyabb felújításra – mondta Magó László.

Mindhárom harang most már teljes hangjával szól, hívja a lelkeket, ugyanakkor a külső festés is szebbé tette a templomot, amelyet önerőből, az önkormányzat támogatásának köszönhetően és a Bethlen Gábor Alap segítségével valósítottak meg. Ahogy azt a plébános elmondta, terveik közé tartozik még, amit nagyon szeretnének véghezvinni, hogy a templom teljes átfestését is mielőbb megoldhassák.

Nyitókép: Megvalósult a külső festés egy része, valamint a harangokat is sikerült felújíttatni