2024. április 19., péntek

Gyermeki vágy

Karácsonyi műsort tartottak a verbászi templomban

Karácsonyi műsort adtak szombaton délután a verbászi római katolikus templomban. A jelenlévők a helyi művelődési egyesület fiataljainak ünnepi műsora mellett kúlai és bácsfeketehegyi fellépőket is láthattak.
A műsor elején Bógáncs Andrijašević Lívia, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke rövid köszöntőbeszédében elmondta, hogy a gyerekek nagy lelkesedéssel készültek a karácsonyi rendezvényre, sokat gyakoroltak a jelentős ünnep előtt állunk.
A csoportok felváltva léptek fel, a kórusok mellett hangszeres játék is volt, a csaknem egy órán át tartó műsort pedig sok-sok tappsal jutalmazta a közönség.
Kaszás Éva zenepedagógus a Szirmai Károly egyesületben magyar nyelvápolást is szorgalmazza a verbászi óvodás és alsós korosztály körében. Mint mondta, az évzáró és ünnepváró műsort meglepetésnek szánták, és elsősorban a felnőttek számára készítették. Elmondta, hogy a helyi művelődési egyesület gyerekcsoportja karácsonyi énekekkel és két verssel készült a műsorra. Vendégül látták a kúlai iskola Allegro énekcsoportját, melyet Hevér Judit zenetanár készített fel. Hét műsorszámot mutattak be. Bácsfeketehegyről viszont hangszeresek érkeztek, így a közönség az énekek mellett zongora-, gitár-, harmonika- és hegedűjátékot is hallhatott.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele


Bógáncs Andrijašević Lívia a műsor után kifejtette, nagyon örül annak, hogy a kúlai és a bácsfeketehegyi gyerekek is felléptek, hiszen a műsor mindenki számára szebbé tette az ünnepet.
− Elvállalta meghívásunkat a kúlai Petőfi Brigád iskola énekkara, tehát kb. 20 gyerek lépett fel énekkel és szavalatokkal, nyolc gyerek jött Bácsfeketehegyről, szintén ilyen programmal, és felléptek a helyi kultúregyesület keretében működő magyar nyelvápoló csoport diákjai is is. Nagyon szép volt a program, és sikerült szép ajándékcsomagokat készíteni a karácsonyi műsorban fellépő gyerekeknek. Mindezt támogatók nélkül nehezen lehetett volna megvalósítani, ezért nekik is hálás köszönet mindenért – mondta a VMSZ helyi szervezetének elnöke.
Végül Szabadi Károly atyát kértük fel egy szép gondolat megosztására, amivel közösen ráhangolódhatunk az ünnepre.
− Felnőttként is megmarad az emberben a család, a kívánság, a szinte gyermeki vágy. A templomainkban megtekintjük a betlehemi jászolt. Sokféle módon lehet elcsendesedni, sok szép jászol található. A Szent Családot, Jézust, Máriát és Józsefet kérjük, hogy áldásuk legyen velünk, mindig és mindenütt. A betlehemi jászol körül jelen van az egész teremtett világ, ott a Szent Család. Lelki öröm töltse el a lelkünket, és kívánok mindnyájuknak áldott karácsonyt – mondta a verbászi plébános.