2024. március 28., csütörtök

A szorosabb együttműködés konkrét lépéseiről tárgyaltak a nyugat-balkáni vezetők

Az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében regionális együttműködésük szorosabbra fűzésének módjairól tárgyaltak szombaton Tiranában a nyugat-balkáni országok vezetői.Az úgynevezett "Kis-Schengen" kezdeményezés keretében az elmúlt három hónapban ez volt a harmadik találkozó.

Edi Rama albán és Zoran Zaev észak-macedóniai kormányfő, valamint Aleksandar Vučić szerb és Milo Đukanović montenegrói elnök azért ült össze, hogy megvitassa egy regionális szabadpiaci övezet létrehozását a gazdasági növekedés gyorsítása és a külföldi beruházások érdekében.

"A nyugat-balkáni kezdeményezés évek óta tartó folyamatában sikerült némi sikert elérni és többéves megállapodásokat megkötni" - közölte Edi Rama.

Aleksandar Vučić elmondta, hogy megállapodásokról tárgyaltak és megvitatták, hogyan tehetik intenzívebbé az együttműködésüket.

A hat nyugat-balkáni ország az uniós csatlakozás különböző szakaszánál tart. Montenegró és Szerbia már megkezdték a csatlakozási tárgyalásokat, Albánia és Észak-Macedónia meg szeretné kezdeni a néhány EU-tagállam, közöttük Franciaország által októberben meggátolt folyamatot. Albánia és Észak-Macedónia pozitív üzeneteket vár jövő tavasszal - mondta Zoran Zaev.

A következő, Szerbiában tartandó találkozóra a nyugat-balkáni államok már a Világbankkal és az Európai Bizottsággal közösen kidolgozott fejlesztési tervvel érkeznek.

Brüsszel 1,2 milliárd eurós hitelt ígért a nyugat-balkáni országoknak - mondta Edi Rama.

Bosznia és Koszovó nem küldött képviselőt a csúcstalálkozóra. Hashim Thaçi koszovói elnök nem hajlandó részt venni a találkozókon, amíg Szerbia és Bosznia-Hercegovina nem ismeri el országának függetlenségét.

Edi Rama felszólította a koszovói és a boszniai vezetőket, hogy hagyják maguk mögött a múltat, és keressenek hidakat a jövőben.

A találkozó előtt a négy vezető ellátogatott a nyugat-albániai Durres kikötővárosba, ahol november 26-án egy 6,4-es erősségű földrengés következtében 51 ember halt meg és több mint 14 ezer épület omlott össze.