2024. április 24., szerda

Tizenöt év börtönbüntetésre ítéltek három egyiptomi kamaszt

Megvédett egy lányt az áldozat

A fiúk októberben több késszúrással halálosan megsebesítették a 17 éves Mahmúd el-Bannát, miután védelmébe vett egy általuk molesztált lányt, és bírálta magatartásukat a Facebookon. Egy negyedik vádlottat bűnrészesség miatt öt évre ítéltek. Ő volt az, aki motorkerékpárján a gyilkosság helyszínére szállította az elkövetőket. Az ítélet megfellebbezhető.
Az ítéletet a Kairótól 75 kilométerre északra található Sebín el-Kom bíróságán hirdették ki. Az ügy legutóbbi tárgyalásán a rendőrség több mint húsz embert tartóztatott le, mert tüntettek a bíróság épülete előtt. Egyiptomban 2013-ban gyakorlatilag betiltották az utcai megmozdulásokat.
A gyilkosság megrázta az egyiptomi közvéleményt. A közösségi oldalakon dicsérték az áldozatot hősiességéért, és a lovagiasság mártírjának nevezték, miközben az elkövetők kivégzését követelték.
Igazságügyi források elmondták, hogy Egyiptomban a kiskorúak legfeljebb 15 év börtönbüntetést kaphatnak bűncselekmény elkövetéséért.
Az észak-afrikai országban jogvédő csoportok nyomására 2014-ben szigorítottak a szexuális indíttatású bűncselekmények elkövetőire kiszabható büntetéseken. Felmérések szerint a helyi nők többsége nem érzi magát biztonságban az utcákon. A zaklatás elterjedtsége ellenére csak kevesen fordulnak bírósághoz, mert tartanak a megbélyegzéstől.