2024. április 23., kedd

Tömegesen menekülnek Idlíbből a török határhoz

Közel 25 ezer ember menekült az utóbbi két napban a szíriai kormányerők offenzívája elől
A Szabad Szíriai Hadsereg harcosai egy Idlib tartománybeli faluban (Fotó: Beta/AP)

A Szabad Szíriai Hadsereg harcosai egy Idlib tartománybeli faluban (Fotó: Beta/AP)

Muhammad Hallaj, a szervezet elnöke azt mondta, hogy miután a légitámadások és a szárazföldi összecsapások folyamatosak a térségben, a menekülők pontos számát nem ismerik, de legkevesebb 25 ezerre becsülik - írta vasárnap az Anadolu török állami hírügynökség a Szíriai Intervenciós Koordináció nevű helyi civil szervezetre hivatkozva.
A hírügynökség beszámolója szerint a tartomány déli felében található Maarrat-en-Numán városban és környékén hagyták el legtöbben otthonaikat. Az érintetteknek sürgősen menedékre, sátrakra, takarókra és ágyakra van szüksége - hívta fel a figyelmet az Anadolu.
Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön azt közölte, hogy akkor éppen 50 ezer ember tartott Idlíben belül a török határ felé.
Hallaj arról is beszélt, hogy november eleje óta 205 ezer ember kelt útra az északnyugat-szíriai tartományban. A damaszkuszi kormányerők és orosz szövetségeseik kórházakra, iskolákra és mecsetekre is csapást mérnek, hogy így akadályozzák a civilek későbbi hazatérését.
A török állami hírügynökség rámutatott: a földönfutóvá vált emberek a dél-törökországi Hatay tartomány Szíriával határos, Reyhanli körzetével szemben fekvő atmei, kahi, Deyr Hassan-i és Kefer Lusin-i táborokban, az idlíbi olajfaligetekben, valamint északabbra, a török ellenőrzés alatt álló Afrín, Azáz, el-Báb és Dzserablúsz városok alkotta sávban húzzák meg magukat.