2021. október 24., vasárnap

Évtizedek óta először ismét van Kubának miniszterelnöke

Évtizedek óta először ismét van Kubának miniszterelnöke, a néhai Fidel Castro által létrehozott berendezkedés decentralizálását célzó új alkotmány alapján Miguel Díaz-Canel elnök Manuel Marrero Cruzt nevezte ki szombaton a karibi kommunista ország kormányfőjévé.

Fotó:ecured.cu
Fotó:ecured.cu

Az 56 éves Manuel Marrero Cruz építész, a hadsereg vezetése alatt álló Gaviota idegenforgalmi vállalat volt hivatalnoka, amelynek a szállodáit Donald Trump amerikai elnök kormányzata szankciókkal sújtotta. Kinevezését a kubai parlament is jóváhagyta.

Marrero 15 éven át volt az ország idegenforgalmi minisztere.

Fidel Castro 1976-ig volt miniszterelnök, amikor is a tisztséget megszüntették, Castro a kommunista párt, az államtanács és a minisztertanács elnöke lett.

Castro, aki 2006-ban adta át a hatalmat öccsének, Raúlnak, 2016-ban halt meg. Raúl Castro 2018-ban mondott le az elnöki tisztségről, de továbbra is ő vezeti a kommunista pártot.

A tavaly elfogadott új alkotmány értelmében Díaz-Canel köztársasági elnök nem vezeti sem az államtanácsot, amelynek a nemzetgyűlés feje, Esteban Lazo az elnöke, sem a minisztertanácsot, de így is jelentős jogköre van.

A februárban elfogadott új alkotmányba belefoglalták az államfői és a miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését és a magasabb kormányzati tisztségek, így az elnöki hivatal mandátumának két ciklusra, vagyis összesen tíz évre történő korlátozását.