2024. április 19., péntek

Szabadka mint vasúti csomópont

Kern Imre államtitkár: Újvidék és Szabadka között tavasszal kezdik meg a gyorsvasút munkálatait, mindent lebontanak és új vasút épül

A Belgrád–Szabadka gyorsvasút, amelyen nyílt pályán 200 kilométer óránkénti sebességgel haladhatnak majd a vonatok, három éven belül elkészül. A végéhez közeledik a Szabadka–Zenta vasútvonal felújítása is, illetve Szeged felé és Baja felé is hamarosan megkezdődhetnek a vasúti munkálatok. Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára kérdésünkre elmondta, jó úton haladunk afelé, hogy Szabadka visszanyerje azt a vasúti csomóponti státuszt, amivel egykor rendelkezett. Ugyanakkor néhány hónap múlva, közel 30 év után elkészül a Horgos–Újvidék autópálya Y-elágazása is.

Kern Imre államtitkár(Gergely Árpád felvétele)

Kern Imre államtitkár(Gergely Árpád felvétele)

– A Belgrád–Budapest vasútvonal szerbiai szakasza 3 alszakaszából a Belgrád és Pazova közötti részén a kínai kivitelező várhatóan március 19-ig befejezi a baloldali vágányt, hogy ezt követően már az új vágányon közlekedhessenek a vonatok. Ez lehetővé teszi az egész jobb oldali vágány cseréjét. Mindaddig próbaüzemben lesz a baloldali vágány, amíg el nem készül a jobb oldali is, amire a tervek szerint a jövő év végén kerül sor. Ezt követi egy három hónapos próbaüzem, de ekkor már mindkét vágányt használni lehet majd, így Pazovától Šid felé már négy új vágányon közlekednek a vonatok. Jelenleg is forgalom alatt végezzük a kivitelezést, vagyis a horvát határ és Belgrád között zajlik a vasúti forgalom, de csak egy vágányon.

A második szakaszt a RŽD orosz vasút építi Pazova és Úvidék között. Az év első hónapjaiban a Fruška gora alatt húzó két alagút fúrása befejeződik, amint a két-két pajzs a csőben összeér, elkészül az alagút. A čortanovci híd is készül, illetve a munkálatok a nyílt pályán is folynak. Ezeknek a munkálatoknak a határideje 2021 vége, amikor már Belgrád és Újvidék között az új vasútvonalon 200 kilométer óránkénti sebességgel közlekednek a vonatok, természetesen ott, ahol erre lehetőség van, hiszen Belgrádban és Újvidéken a lakott terület miatt ez nem lehetséges.

A harmadik szakasz munkálatait reményeim szerint márciusban el tudjuk kezdeni. A tervdokumentáció készül, a kisajátítási folyamat is elindult a terepen. A harmadik szakaszra a hitelszerződés november 21-én lépett életbe, amivel a kivitelezés is hatályba lépett. A jövő év második negyedében elkezdhetik az Újvidék–Szabadka–országhatár szakaszon a munkálatokat, és ettől kezdve 33 hónap áll a kínai kivitelező rendelkezésére, hogy a munkálatokat befejezze. Vagyis 2022 végére ez a szakasz is elkészül. A magyar szakasz várhatóan kétéves késéssel készül el.

A szabadkai vasútállomás visszakapja egykori vasúti csomóponti státuszát(Gergely Árpád felvétele)

A szabadkai vasútállomás visszakapja egykori vasúti csomóponti státuszát(Gergely Árpád felvétele)

Az Újvidék–Szabadka–államhatár közti szakasz kiépítésében csak a kínai kivitelező vesz részt?

– A szerződés úgy határozza meg, így a Belgrád–Pazova szakaszon és az Újvidék–Szabadka szakaszon is, hogy a kínaiak 54 százalékban szállítják és kivitelezik a munkálatokat, 46 százalékban pedig nem kínai beszállítóktól származó anyagokat, berendezéseket és kivitelezőket kell, hogy alkalmazzanak. Így nagy százalékban hazai beszállítók és kivitelezők jelentkeznek, ugyanakkor a Lengyelországból vásárolt síneket is ebbe a 46 százalékba számoljuk. De azt is meg kell említenem, hogy nagy gondok vannak a munkaerő területén, és a jó kivitelezők megválasztása terén is, így egyre több kínai, illetve nem szerbiai munkás dolgozik az építkezésen. Sajnos azonban nemcsak ezt a projektumot, hanem minden projektumot érintő jelenség ez. Majd meglátjuk, hogy jelentkeznek-e hazai vállalkozók, akik részt vesznek az Újvidék–Szabadka szakasz kiépítésében. Erre valamikor az év elején számítunk, amikor a helyi alvállalkozók kiválasztására kerül sor.

Milyen ütemterv alapján végzik az Újvidék–Szabadka közti szakaszon a munkálatokat?

– Egyszerre kezdődik a munka az egész szakaszon, lezárjuk az Újvidék–Szabadka közti szakaszt a forgalom előtt, mindent elbontunk és mindent újra építünk. Verbászon teljesen új nyomvonalon közlekedik a vonat, és Naumićevo és Szabadka között is teljesen új vonalon lép majd be a vasút a városba. A zentai vasúttal párhuzamosan épül ki az új szakasz, és a szabadkai vasútállomás is átalakul. Az E5-ös úttól északra, ahol jelenleg a tehervonatok vámkezelése és az utasszállítás is történik, csak az utasszállítás szempontjából lesznek kialakítva az új peronok, ami nemcsak a gyorsvasutat szolgálja ki, hanem a Szeged–Szabadka, Szabadka–Zenta, Szabadka–Zombor, illetve a Szabadka–Baja vasútvonalakat is. A teherszállítás és a teherforgalom vámkezelése pedig átkerül az E5-ös úttól délre, ahol most is a teherpályaudvar van. A szabadkai vasútállomáson még négy vágány számára készül egy vasúti fölüljáró a mostani vasúti fölüljáró mellett az E5-ös út fölött.

Ezen a 108 kilométeren Újvidék–Szabadka között 54 helyen lesz szintkülönbséges átjárási lehetőség a mezőgazdasági termelők, a polgárok és a közúti forgalom számára. Vagyis átlagban két kilométeren lesz lehetőség az átjárásra, vagy a vasút alatt, vagy a vasút fölött. Természetesen a városi területen sűrűbben, a mezőgazdasági területeken viszont nagyobb távolságban.

A Szabadka–Zenta közötti vasútvonal hetven százaléka  elkészült(Gergely Árpád felvétele)

A Szabadka–Zenta közötti vasútvonal hetven százaléka elkészült(Gergely Árpád felvétele)

Hogy alakulnak a munkálatok a Szabadka–Zenta vasútvonalon? Mikorra a várható az építkezés vége?

– Ennek a vasútvonalnak körülbelül 70 százaléka elkészült. Most Völgyes és Orom között folynak a munkálatok. A zentai állomáson már ott vannak a betontalpak és a sínek. Legkésőbb március közepére elkészül Zentáig a vasútvonal. Ez 80 kilométer óránkénti utazósebességet biztosít majd a személyi forgalom számára, illetve 60 kilométer óránkénti sebességet a teherforgalom számára, azzal, hogy a mostani 16 tonna tengelynyomás helyett ezek után 22,5 tonna tengelynyomással haladhatnak a tehervonatok. Így például az MSK nagykikindai gyárból a tartályvagonok teljes kapacitással közlekedhetnek. Eddig csak 60 százalékos terhelés mellett tehették ezt, ami hatalmas gondot jelentett, hiszen így a szállítás nem volt kifizetődő. A napokban egyébként elkezdődött a nagykikindai metanolgyár és a vasútállomás közti 8 kilométeres szakasz felújítása is. Amikor ez a vasútvonal elkészül, az egész Szabadka–Zenta–Csóka–Beodra–Nagybecskerek–Pancsova vasútvonal a jövő évben már fel lesz újítva. Ez lesz tulajdonképpen az egyik alternatíva a teherszállítás kiváltására, ha megszűnik a teherszállítási lehetőség Szabadka és Újvidék között. Vagyis a tehervagonok Szabadkáról vagy Zenta–Nagybecskerek–Pancsova irányában közlekednek, vagy Zombor–Hódság–Újvidék–Titel–Nagybecskerek–Pancsova irányában. Ez utóbbi jelentősen hosszabb szakasz, így nagyobb a valószínűsége, hogy a tehervonatok nagy része Szabadka–Zenta–Nagybecskerek–Pancsova között közlekedik majd, amíg be nem fejeződik az Újvidék–Belgrád közötti vasútvonal kiépítése. Ez után a Zombor–Újvidék vasútvonal lesz a gyorsabb.

A Szeged–Szabadka vasútvonal felújításának megvalósítása mikor kezdődhet el?

– Az európai uniós előírások miatt egyelőre nem köthetjük meg a kivitelezési szerződést a magyar kivitelező konzorciummal. Az alapvető probléma az, hogy Magyarországnak tartania kell magát az uniós előírásokhoz, így nem lehet a közbeszerzési eljáráson kívül odaítélni a munkálatokat valakinek. Vagyis már eljárásban választjuk meg a kivitelezőt, mint azt a kínai, vagy az orosz kivitelezők esetében tettük. Ezek az egyeztetések folyamatban vannak, ami remélhetőleg még december folyamán lebonyolódik. Az 50 millió eurós hitelgaranciát, ami jelen volt a 2019-es állami költségvetésben, mivel nem használtuk ki, átvisszük a 2020-as évre. Így nem jelent problémát, ha januárban, vagy februárban írjuk alá a szerződést a kivitelezővel, majd pedig az Exim Bankkal a hitelszerződést.

Az állami költségvetésben szerepel a Szeged–Szabadka vasútvonal felújítása, igaz minimális összeggel, de igazából a költségeket akkor tudjuk pontosan megállapítani, amikor megszületik a kivitelezési szerződést. Ezt követően a jövő év második felében meghozott költségvetési módosításban megfelelő összegeket tudunk majd elkülöníteni a munkálatok elkezdésére és elvégzésére. A hosszú távú költségvetési tervben szerepel a Szeged–Szabadka vasútvonal felújítása.

A Szabadka–Baja vasútvonal tervezési folyamata az IPA határon átnyúló eszközökből lesz pénzelve. A határidő március, a tervezővel való egyeztetés alapján ez a határidő tartható. Szabadka és Bácsalmás között új vasútvonalhoz nem kell kisajátítani a földterületeket, mert azok már a vasúti társaság tulajdonában vannak.

A szabadkai kerülőút, az Y-elágazás várhatóan az év végéig elkészül(Gergely Árpád felvétele)

A szabadkai kerülőút, az Y-elágazás várhatóan az év végéig elkészül(Gergely Árpád felvétele)

Szabadkát még egy infrastrukturális projektum érinti, mégpedig az Y-elágazás, aminek az építőmunkálatai szintén a vége felé járnak.

– Gyakorlatilag a megmaradt 24 kilométeres szakaszból 21 kilométer elkészült. A megmaradt 3 kilométeren folynak a munkálatok. Ha nem ér el minket az elkövetkező hetekben a kemény tél, még az idei évben befejezzük a munkálatokat. A fölüljárók megépítésére jövőre, januárban írjuk ki a versenypályázatot, vagyis azok csak jövőre épülhetnek meg. Két fölüljáróra van szükség: a pacséri úti és a mélykúti fölüljáróra. Erre a szükséges eszközöket a költségvetésben elkülönítettük. Reményeink szerint a jövő év végére kikerül végre a teherforgalom Szabadka központjából és 29,5 év alatt elkészül ez az útszakasz is. A kelebiai határátkelő előtt lesz egy nagy körforgalom, ami biztosítja majd a biztonságos közlekedést. A személyi autók Kelebia felől a körforgalmon keresztül juthatnak ki a határra, még a teherautók a határról  a körforgalomból az Y-elágazáson keresztül juthatnak tovább.

Az Y-elágazás utolsó egy kilométere 3 sávos lesz, így a külső sávban a teherautók meg tudnak állni és nem foglalják el az utat, mint most a kelebiai úton. Jövőre egy olyan berendezést állítunk üzembe, ami lámpákkal jelzi majd a teherautóknak, hogy mi a helyzet a határterminálon, vagyis csak akkor folytathatják majd az utat, ha a terminál egy része felszabadult. Lényegében az Y-elágazáson várakoznak majd.