2024. március 29., péntek

Felépült a topolyai diákotthon

A tervek szerint a jövő szeptemberben megnyitja kapuit

A napokban befejezték a középiskolai diákotthon épületének munkálatait Topolyán. A járólapokat, fürdőszobai elemeket, fűtésrendszert beépítették, a falakat kívül-belül befestették. A végeredményt tegnap megtekintette Kislinder Gábor polgármester a községi tanács tagjainak kíséretében.

Az épületben 51 szoba található, és 102 diáknak biztosít a jövőben lakhatási lehetőséget (Tóth Péter felvétele)

Az épületben 51 szoba található, és 102 diáknak biztosít a jövőben lakhatási lehetőséget (Tóth Péter felvétele)

Topolyán három középfokú tanintézményben folyik a munka, így elsősorban a szomszédságban székelő Mezőgazdasági Iskola utazói számára lesz könnyítés, ha szeptemberre kinyitja kapuit az internátus. Továbbá a város központjában működő Sinkovics József Műszaki Középiskola tanulóit is várja majd, mint ahogy a Dositelj Obradović Gimnázium és Közgazdasági középiskola azon diákjaira is számítanak, akik nem helybeliek. Az épületet 2008-ban kezdték el építeni, de az első fázist követően megakadt a folyamat. A munkálatokat idén márciusban kezdték újra, és tartományi támogatással, valamint Topolya község költségvetési eszközeiből fejezték be. Az építkezés utolsó fázisa 77,5 millió dinárba került, a költségek egy részét, 25 millió dinárt a tartományi Nagyberuházási Alap biztosította, az önkormányzat része pedig 52 millió dinár.

Kislinder Gábor elmondta, hogy Topolya támogatja utazó diákságát, a községben valamennyien ingyen utazhatnak, a szomszédos községek tanintézményeibe járók pedig jelentős kedvezményekben részesülnek. Ugyanakkor a rendszertelen és a ritka buszjáratokat figyelembe véve nagy könnyítés lesz sokaknak a diákotthon.

A topolyai középiskolai diákotthon épülete november utolsó napjaiban készült el, majd próbaüzemmódban ellenőrizték, illetve megoldották a javítani való hiányosságokat. Amint az 1800 négyzetméteres, két emelettel és padlástérrel rendelkező épületet a következő fél évben berendezik, a tervek szerint szeptemberre várja a lakóit.

Az önkormányzati küldöttség a diákotthon épületénél (Tóth Péter felvétele)

Az önkormányzati küldöttség a diákotthon épületénél (Tóth Péter felvétele)

– Január folyamán kiírjuk a közbeszerzési pályázatot a helyiségek bebútoroztatására, és a konyhai felszerelés megvásárlására. Előzetes számítások szerint mintegy 30 millió dinár hiányzik még, hogy teljes mértékben felszereljük, hogy belakható legyen a következő tanévre – nyilatkozta a községi elnök. Az épület 1800 négyzetméteres összterületű, valamennyi lakószoba terasszal rendelkezik, és már beüzemelték a gázzal működtetett fűtésrendszerét. A102 férőhelyes kollégium fenntartója nagy valószínűséggel a köztársaság lesz, és egyenlőre még nem tudható, hogy hány új munkahely nyílhat majd meg Topolyán a szeptemberi kapunyitással – fogalmazott a polgármester.

Ivanics Zoltán községi tanácstagtól – aki a kivitelező és a befektető közötti kommunikációs, koordinátori feladatokat látta el – megtudtuk, hogy az épület 51 lakószobából, és további kísérő helyiségekből áll. Nyilatkozatában Ivanics köszönetet mondott a kivitelezést végző Yumol építészeti vállalatnak a minőségi és gyors munkáért.

– Az épület konyhahelyiségei és étkezője mellett a diákotthon külön közösségi társalkodóval, egészségügyi szobával és mosószobával is rendelkezik a földszinten. Emellett minden emeleten van egy-egy nagyobb helyiség, ahol helyt kaphat majd a könyvtár, esetleg a tanulóhelyiségek. A tetőtérben igényektől függően irodahelyiségeket lehet kialakítani – tette hozzá Ivanics, aki elmondta, hogy a diákotthon lakóhelyiségei összkomfortos lakhatást biztosítanak majd.

– A konyhai berendezés esetében az előirányozott egészségügyi szabályokat, a tisztasági előírásokat figyelembe véve már rendelkezünk tervekkel, és kész költségszámítással is. Hamarosan megjelentetjük a rá vonatkozó közbeszerzési pályázatot, és elképzelések szerint nyárig a teljes konyhát, illetve az étkezőt fel tudjuk szerelni. A lakóhelyiségek bútorzatára vonatkozóan is követnünk kell az előírásokat. Ami biztos, hogy a kétszemélyes szobák két ággyal és két íróasztallal rendelkeznek majd, illetve székekkel, továbbá berendezzük majd a gardrób részt és a teakonyhát. A fürdőszobai berendezés már beépült, zuhanyzót, toalettet és mosdót tartalmaz – nyilatkozta a diákotthon építését felügyelő koordinátor, aki hozzá tette még, hogy két szobát irányoztak elő azon tanulók részére, akik kerekesszékkel közlekednek.

– A diákotthon földszintje akadálymentesített, tehát a kerekesszékkel közlekedő tanulók részére is alakítottunk ki megfelelő lakószobákat, amikben az igényeknek, illetve a szükségeknek megfelelő módon lettek a fürdőszobák kialakítva – tette hozzá Ivanics Zoltán, aki elárulta, hogy a berendezéssel ellátott topolyai középiskolai diákotthon műszaki átvételét nyáron tervezik megejteni, és szeptembertől az elképzelések szerint birtokba is vehetik a fiatalok.