2024. március 28., csütörtök

Újabb szakaszába lépett a Népszínház felújítása

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai közbeszéd egyik fontos elemét a Népszínház épületének átalakítási, felújítási és bővítési munkálatait képezik. A több mint egy évtizede húzódó projektum a vége felé közeledik, és a tervek szerint a 2020-as esztendőben már színházi előadásoknak adhat otthont. A munkálatokat pénteken megtekintette Szabadka polgármestere, Bogdan Laban és kísérete. A látogatást követően a polgármester elmondta, hogy a projektum 8.1-es fázisára kiírt közbeszerzési pályázat lezárult, és megtörtént a kivitelező kiválasztása is.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Azt hiszem, mi, szabadkaiak boldogok lehetünk, hisz a munkálatok a végük felé közelednek. Biztos vagyok abban, hogy a jövő év végén sor kerül az első előadásokra is. Hálásak lehetünk a kivitelezőknek, hisz az eddigiek során jó munkát végeztek. Teljes erővel azon dolgoztunk, hogy ez a hosszú ideje zajló projektum befejeződjön, és ebben nagy segítséget kaptunk a tartományi és a köztársasági kormánytól is. Eddig, a 8.0-ás fázis befejezéséig megközelítőleg 1600 millió dinárt fektettünk az épületbe. A közelmúltban kiírt közbeszerzéssel megtörtént az új kivitelező megválasztása. A 8.1-es fázis értéke 597 millió dinár. Ez jobbára a színpad felszerelését jelenti, és csak kisebb részben foglal magába építési munkálatokat. Biztos vagyok benne, hogy néhány hónapon belül befejeződik ez a fázis is. Jövőre 870 millió dinár áll rendelkezésünkre, aminek 45 százalékát a köztársasági, ugyanannyit a tartományi, és a fennmaradó tíz százalékát a városi költségvetésből biztosítunk. Szabadka a több évtizede húzódó projektumokról volt ismert, de ezeket befejezzük, a jövő héten pedig az Y-elágazást is átadjuk a forgalomnak – fogalmazott Bogdan Laban.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A 8.1-es fázis munkálatainak kivitelezője az újvidéki Tron Tex, a valjevói Frenki-alarm, a belgrádi W. D. Concord West és a Svetlost Teatar, illetve az újvidéki A. R. J. Technology cégekből álló csoportosulás. A kivitelezőknek a szerződés értelmében 200 naptári nap áll rendelkezésére.

A polgármestertől mindezek mellett azt is megtudtuk, hogy jövőre folytatni szeretnék a város központjának felújítását, és az éves költségvetésben több épülethomlokzat felújítása is szerepelni fog.