2024. március 28., csütörtök

Gyermekkarácsony az Országházban

A Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület közreműködésével 29 vajdasági gyermek vett részt az Országházban tartott programon

Az idei Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozónak volt egy különleges díja, amit közel 30 gyermek kapott: részt vehettek a Gyermekkarácsony az Országházban elnevezésű rendezvényen. Hajvert Ákos, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy egy vajdasági származású előadóművész kereste meg az egyesületet a rendezvény kapcsán.

– November közepén kerestek meg bennünket a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálattól, Korhecz Imola révén. Vajdaságból szerettek volna meghívni gyermekeket a Gyermekkarácsony az Országházban nevű rendezvényre. Ez kitűnő alkalom volt arra, hogy a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozón díjként oda tudjuk adni ezt a lehetőséget a vajdasági gyerekeknek. A rendezvényt az Országos Gyerekmentő Szolgálat és az Országgyűlés közösen szervezték, és az országházi program mellett a gyerekek megnézhették A diótörő című mesebalett előadást az Erkel Színházban – mondta el Hajvert.

A gyerekek egyik kísérője Kőműves Tasnádi Szidónia, a VMVE elnökségi tagja volt. A program kapcsán arról számolt be lapunknak, hogy nagy élmény volt a gyerekek számára.

– Fantasztikus és felejthetetlen élményben volt részünk, mind az Országházban, mind az Erkel Színházban. Az Országházban 821 gyermek vett részt a Gyermekkarácsony az Országházban nevű rendezvényen, ahová 147 magyarországi és 47 határon túli településről érkeztek. Vajdaságból 29 versmondó gyermek ment, összesen 10 településről: Kishegyesről, Bácsfeketehegyről, Topolyáról, Kúláról, Zentáról, Temerinből, Óbecséről, Csókáról, Nagybecskerekről és Bácskossuthfalváról. Egy nagyon szép megnyitó ünnepséggel kezdődött a rendezvény, amely alatt a gyermekek az Országház lépcsőin ültek. Utána különböző programokon vehettek részt, pl. az Országház felső termében a Cimbora együttes koncertjén, amelynek Korhecz Imola az énekese. Találkozhattak olimpiai bajnokokkal, világbajnokokkal, kézműveskedhettek, stb. A diótörő című mesebalett-előadás is feledhetetlen élmény volt, összesen 1500 gyermek tekinthette meg – számolt be Kőműves Tasnádi, majd arról is szólt, hogy a programok, az étkezés, a szállás és az utazás költségeit a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat és az Országgyűlés állta. A mesebalett-előadás költségeit a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat mellett az MKB Bank finanszírozta, de számos országos cég is támogatta a rendezvényt.