2024. április 25., csütörtök

,,Szerintem nem sérült meg a hegedű”

Lajkó Félix: jól dolgoztak a szerb rendőrök

– Még a rendőrségen van a hegedű, nem mondtak időpontot, hogy mikor vehetem át – nyilatkozta Lajkó Félix Liszt-díjas, világhírű hegedűművész. Mint ismeretes, november elsején a déli órákban Péterrévén, a temető melletti utcában kirabolták Lajkó Félix hegedűművészt, aki családjával hozzátartozói sírjához látogatott el Péterrévére, és itt az autójából tűnt el a nagy értékű hegedű. Az 1800-as években Cremonában készült Domenico Montano márkájú hangszer igen ritka, értéke félmillió euró. A rablást azonnal jelentették a rendőrségnek. Csütörtökön pedig a szerbiai és magyarországi médiumokban is vezető hír volt, hogy az újvidéki rendőrség szerda este letartóztatta Novi Banovcin Nenad S. temerini és Predrag J. ópázovai lakost. A két férfit azzal gyanúsítják, hogy ők tulajdonították el a művész nagy értékű hegedűjét. A rendőri intézkedés folyamán az egyik gyanúsított, akinél a hegedű volt, megpróbált elszökni, és el is hajította a hangszert, azonban a rendőrök gyorsan utolérték a szökevényt.

* Mit tud, mennyire sérült a hangszer? – kérdeztük Lajkó Félixet.

– A képet nézve semennyire, mert benne volt a tokjában, arról pedig tudom, hogy egészen jó. Szerintem tehát semennyire, de majd meglátom, ha visszakapom.

* Min játszott az elmúlt hetekben?

– Egy hasonló hegedűn.

* A karácsonyi ünnepek előtt találták meg a hangszert. Milyen érzés?

– Hát, egészen jó. Jól dolgoztak a szerb rendőrök.

* Milyen koncertjei voltak az elmúlt hetekben?

– Novemberre lett minden időzítve, akkor két balettzene- és egy lemezfelvétel is zajlott, és igen sok koncert is. Most pihenős időszak van a családdal.