2024. április 25., csütörtök
Újvidéki Színház

Fülig Jimmy, a Vadsuhanc, Piszkos Fred és a többiek

Az Újvidéki Színház társulata humoros, izgalmakban bővelkedő produkcióval zárta a 2019. évet. Rejtő Jenő hősei korhatár nélkül belopóztak azok szívébe, akiknek sikerült belépőjegyet váltaniuk a Piszkos Fred, a kapitány c. előadás szerda esti bemutatójára, illetve a csütörtöki reprízelőadásra az Újvidéki Színház kistermébe.

Nehéz eldönteni, kicsoda a legjobb fő- és mellékszereplő, mert a kilenc színész – Gombos Dániel (Fülig Jimmy), Szalai Bence (a Vadsuhanc), valamint Pongó Gábor (Piszkos Fred), Crnkovity Gabriella, Giricz Attila, Huszta Dániel, Kőműves Noémi főiskolai hallgató, Ozsvár Róbert és Simon Melinda – szívvel-lélekkel, meggyőzően alakította a szerepét, szerepeiket. Kilenc színésznek 24 szerepbe bújni, percre pontosan átöltözni, megjelenni és bizonyítani nem kis feladat.

A vidám szövegkönyv, Rejtő Jenő művének remek színpadra alkalmazása Lénárd Róbert ötletes dramaturgiai munkáját dicséri. Rendezőként Vajda Stella asszisztenssel ügyesen épített a színészgárda ötleteire, talentumára, lendületére. Crnkovity Gabriella színészként és koreográfusként is derekasan helyt állt. Az egyszerű, funkcionális díszlet és a jelmezek Árva Nóra letisztult munkáját, a zene Vukašin Vojvodić és Dienes Ákos kiváló válogatását dicséri. Illés Attila a fényeffektusokkal, Bojana Radović a sminkeléssel tette igazán „rejtőivé” az újvidéki előadást. Bíró Alekszandra súgó-ügyelőtől kezdve az előadás minden munkatársa megérdemelte a közönség vastapsát.

A Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő egyetlen regénye, amely szerb nyelven megjelent. Színpadi változatát a szerb ajkú nézők nemcsak a pergő cselekmény, a színészek percre pontos összjátéka, könnyed színpadi mozgása miatt, hanem Lénárd Róbert kiváló adaptációja és szellemes fordítása miatt tudták élvezettel kísérni.

Az előadás készítése során arra törekedtünk, hogy a produkció alkalmas legyen tájolásra is – tudtuk meg Lénárd Róbert rendezőtől, a színház művészeti vezetőjétől. Az új esztendőben pedig erre biztosan lesz sok igény, meghívás. Annál is inkább, mert szinte felsős diákoktól kezdve mindenki élvezni tudja a fordulatokban gazdag, vidám előadást, és mindenki más szinten tudja befogadni.

Pongó Gábor: – Azon töprengtem, hogyan formáljak meg egy olyan karaktert, akit mindenki ismer, és emiatt mindenki nagy elvárással lesz irántam, mint Piszkos Fred, a kapitány iránt? Sok dologból merítettem a figura megformálása során. Elsősorban Rejtő azon műveiből, amelyeken keresztül utaztatja Piszkos Fredet, aki nem csupán mogorva, rossz szándékú és rosszkedvű ember. Van múltja: olyan ember, aki nagyon régen elveszítette élete szerelmét, és mintegy húsz év beletelt, hogy Piszkos Fred kapitánnyá váljék. Abból indultam ki, hogy senki nem csak fekete, vagy nem csak fehér figura. Piszkos Frednek a mozgatója, hogyan viselkedik az az ember, aki elveszítette élete szerelmét… A keresésére indult. Amióta elveszítette, az alvilággal, kalózokkal, bennszülöttekkel és varázslókkal is jóban van. Amikor azonban magára marad, bántja az a tudat, hogy nem tudja folytatni életét, amit fiatalkorában elkezdett.

Gombos Dániel: – Fülig Jimmy megformálásában megpróbáltam abból táplálkozni, hogy fiatalkorban az összes Rejtő-regényt sorozatban olvastam, mert nagyon megfogott a világ, amiben ő alkotott, és amelyet nekünk átadott. A végén tapasztalt hiányérzet miatt kezdtem olyan könyveket olvasni, amelyek az afrikai dzsungelekről, idegenlégióról mesélnek. Az előadás alatt próbáltam ezekből a valamikori élményekből visszahozni valamit. Fülig Jimmy, noha bűnöző, csalódott ember, mégis gyermekien, naivan rá tud csodálkozni a világra, és segíti azokat, akiket segíteni kell. Az előadás humorát a közönség értékeli. Az előadás ugyanis úgy van színpadra állítva, hogy a színészek egymás után több szerepet alakítanak. Kimennek az egyik ajtón, visszajönnek a másik ajtón, és már más figurát személyesítenek meg. Ez helyzetkomikumok egész sorát hozza magával. A királyi palota ugyanúgy néz ki, mint az alvilági kocsma a gengszterekkel... Nincs különbség közöttük, s ebben van valami, ha a való életet is megnézzük.

Szalai Bence: – Sok előadásban a rendezői koncepció olyan erős, hogy a színész csak végrehajtja, amit elvárnak tőle. A Rejtő-előadás próbafolyamata során viszont élveztem, hogy rengeteg ötletem belekerült az előadásba, nem csupán a szerepformálás területén. Nagyon jólesett, hogy a rendező ennyire bízik a színészeiben, hagyatkozik az ő megérzéseikre is. Olyan kreatív próbafolyamat részesei voltunk, amit, azt hiszem, a színiakadémia folyamán éltem meg utoljára, illetve amikor a vizsgaelőadásomat készítettem.

Az Újvidéki Színház 2019. évi utolsó bemutatója után a Művészklubban fellépett a Baksheesh Band, majd a koncertet követően Dj Vukashin szórakoztatta a vendégeket.

A Bakshees Band temerini zenekar, pop, disco, funk zenét játszanak. Dj Vukashin zenével foglalkozik, emellett költő, valamint az Újvidéki Színház hangtechnikusa. Electroswing-válogatással szórakoztatta a vendégeket.