2024. április 25., csütörtök

Melyik a legkeresettebb szó a Google-n Szerbiában?

A szerbiai polgárokat a végéhez közeledő 2019-es évben leginkább a Szövetkezet/Zadruga című valóságshow, a labdarúgás és a tévésorozatok érdekelték – derül ki a Google hagyományos évvégi kimutatásából, amivel sajátos betekintést nyerünk az országban uralkodó trendekről. Érdekes, vagy csak árulkodó, ám tény: tavaly is ugyanez a szó vitte el a pálmát.

A Politika cikke megállapítja, hogy a Pink TV Szövetkezet/Zadruga show-jának résztvevői iránt sem azért nyilvánult meg nagy érdeklődés, mert éppen Peter Handke irodalmi és politikai érdemeiről vitáztak, hanem azért, mert kíváncsiak voltak, mi törént a paplan alatt, miután a fiatal pár tüzet okozott a hálószobában. Bárhogy is, Szerbiában a „leggoogle-osabb” fogalom épp a Zadruga volt.

Kissé meglepetésnek számít, de második helyre a berlini fal leomlása került, ami azt bizonyítja, hogy igenis sokan odafigyeltek a történelmi jelentőségű esemény harmincadik évfordulójára, ami a két Németország újraegyesítéséhez vezetett.

A szerbiai polgárok 2019-ben is igen nagy érdeklődést tanúsítottak a labdarúgás iránt, különösen a Szerbia–Portugália mérkőzés iránt, még akkor is, ha a válogatott nem jegyzett lélekemelő eredményeket. A következő szavak is gyakran szerepeltek a keresőben: FIBA World Cup, „Igra prestola”, „Žigosani u reketu”, Australian Open 2019, „Ubice mog oca 3”, „Senke nad Balkanom 2”… Vagyis a szövetkezetiek és a foci mellett az érdeklődés homlokterében állt a tenisz, és a tévésorozatok is.

A szomszédos országokban kissé más az ábra: a horvátok leginkább az EU-választások, a sztrájkok, a Dinamo-Benfica mérkőzés iránt érdeklődtek, a szlovének pedig leggyakrabban a berlini fal leomlásának évfordulójára és a Luka Dončić kosarazó szócikkre kerestek rá.