2024. március 28., csütörtök

A régi idők hagyományainak népszerűsítői

A zentai betlehemezők javában készülnek a Karácsonyi Kavalkádra

A ma kezdődő Karácsonyi Kavalkád egyik fénypontja az idén is a betlehemesek találkozója lesz, amelyen természetesen a zentai betlehemesek is részt vesznek. Vezetőjük, Horváth László elmondta, minden évben másik betlehemjátékot készítenek elő, és az abban részt vevő gyermekek számától függ, hogy mit is adnak elő.

A zentai betlehemezők itthon és külföldön egyaránt nagy sikert aratnak bemutatóikkal (Horváth Zsolt felvétele)

A zentai betlehemezők itthon és külföldön egyaránt nagy sikert aratnak bemutatóikkal (Horváth Zsolt felvétele)

– Igyekszünk visszanyúlni a több évszázados elemekhez is, hiszen a betlehemezésről már több száz éve vannak írásos emlékeink – hangsúlyozta a nyugalmazott hitoktató, aki kifejtette, régebben ezen a vidéken is házról házra jártak a betlehemezők, manapság pedig különféle intézményekbe, iskolákba, óvodákba látogatnak el, és ott adják elő műsorukat.

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola már közel egy évtizede támogatja ezt a nemes tevékenységet, hiszen a Kárpát-medence területén tavaly is közel 800 iskola vett aktívan részt a Székely kapu – Zöld kapu című pályázat keretében meghirdetett megmérettetésen, és ezek közül az iskolák közül 2018-ban a zentaiak aranyplakettet érdemeltek ki az előadásukért.

Beszélgetőtársunk elmondta, a gyerekek közül szerencsére sokan szeretnének részt venni ebben a tevékenységben, és általában a próbák során derül ki, hogy kik azok, akiknek jó hangjuk van, akik szépen tudnak énekelni, és kik azok, akik esetleg tudnak hegedülni, fuvolázni, majd az alapján osztják ki a szerepeket, hogy ki miben tehetséges.

– Szerencsére van miből válogatni, mivel a tavalyi betlehemezésben részt vevő gyermekek az iskolában is elmondják élményeiket, ugyanis már nagyon sokfelé meghívták őket – magyarázta Horváth László, aki beszámolt arról is, hogy nemrég Budapesten voltak jótékonykodni, ahol egy jótékonysági vásáron vettek részt, a bevételüket a szívbetegségekben szenvedő gyermekek javára ajánlották fel.

A zentai betlehemesek közel nyolc éve a zentai Karácsonyi Kavalkádon is fellépnek, és az idén is előadják betlehemjátékukat a város főterén. Előbb részt vesznek az ádventi koszorú negyedik gyertyájának a meggyújtásán, majd pedig a pavilon alatt a pásztorjátékukat is előadják.

– Nagyon örülök annak, hogy a zentai önkormányzat is támogat minket, valamint annak is, hogy a környező települések betlehemezői is fellépnek majd a rendezvénysorozat keretében – jegyezte meg végül a beszélgetőtársunk.