2024. április 20., szombat

Szabadtéri koncertpódium épül tavaszra

A Topolyai Zeneiskola értékes zongorával gyarapodott – Pénteken karácsonyi koncert a moziteremben

Rendkívül mozgalmas és tartalmas, munkával teli eredményes évet tudhat maga mögött a Topolyai Zeneiskola. A nyáron tartományi támogatásból lecserélték a tanintézmény székházának tetőszerkezetét, szeptemberben újabb településen kezdhették meg munkájukat a zenepedagógusok, a napokban pedig koncertzongorát kaptak ajándékba. Emellett számtalan értékes díjjal, elismeréssel tértek haza a diákok a versenyekről, szemlékről.

Diósi Rózsa (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Diósi Rózsa (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A nyár folyamán építettünk, szépítettük a székházunkat. A tartományi titkárság által kiírt pályázaton nyert 5 millió dinárnak köszönhetően tudtuk lecserélni a zeneiskola már igen rossz állapotba került tetőzetét. A munkálatok során lehetőségünk nyílt egy 60 m2-es fedett részt is kiépíteni az udvarunkban, így az időjárási viszontagságoktól függetlenül immár esőben és hóban is szárazon lehet bejutni a termeinkbe. Ezenkívül két nagy ajtót és ablakot cseréltünk ki, illetve újrafestettük a termeinket – tudtuk meg a tanintézmény vezetőjétől, Diósi Rózsa igazgatónőtől, aki rámutatott arra is, hogy a diákok, illetve a tanárok kimagasló eredményeinek köszönhetően a tartomány további gesztusokkal támogatja az iskola munkáját.

– A tartománytól ajándékba kaptunk egy nagy értékű Kawai koncertzongorát. A mintegy 15 ezer eurós hangszer e hónap elején érkezett meg iskolánk koncerttermébe, Németországon keresztül Japánból. A diákok már ki is próbálhatták az év végi koncertjeink alkalmával. További jó hír iskolánk számára, de egész Topolya művelődési életében is új fejezet nyílhat általa, hogy tavaszra megkezdhetjük az udvarunk hátsó részébe megálmodott szabadtéri koncertpódiumnak az építését. Ezt, a városunkban eddig egyedülálló színhelyet a tartomány 1 millió 200 ezer dinárral támogatja – nyilatkozta Diósi Rózsa, akitől a diákok munkájáról is érdeklődtünk.

Az új zongora a zeneiskola koncerttermében kapott helyet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az új zongora a zeneiskola koncerttermében kapott helyet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Tanintézményünk legeredményesebb zongoristái túl vannak már az év első szabadkai megmérettetésén, a Pianissimoról 1. és 2. helyezésekkel tértek haza. El kell mondanom, hogy a hegedűvirtuóz tehetség, Sergej Skeledžija is már hozott iskolánknak egy 100 ponttal elért első helyezést Karlovciból, ahol az ország legeredményesebb diákjai mutatkoztak be. Valamennyi topolyai és külső tagozatunk szervezett félévzáró koncertet, emellett nyilvános tanórákat is tartottak a tanáraink. Nagy örömömre szolgált, hogy a legifjabb, bácsfeketehegyi külső tagozatosaink is csodálatos koncerttel ajándékozták meg a hallgatóságot. Ők szeptemberben kezdték meg a munkát zongora- és hegedű-, illetve gitárszakon.

A bácsfeketehegyi tagozattal 8-ra bővült a topolyai zeneiskola szárnyai alá tartozó csoportok száma. Az igazgatónőtől megtudtuk azt is, hogy a 300 diákkal és a 32 dolgozóval működő zeneiskola már készül a következő év jelentős eseményére, a márciusi Topolyai Zenei Napokra.

A Topolyai Zeneiskola hagyományos félévzáró karácsonyi-újévi koncertjét a Művelődési Ház mozitermében tartja meg pénteken 18 órai kezdettel. A rendezvényen csaknem 30 szólista mutatkozik be, egyebek mellett zongorán, hegedűn, harmonikán, gitáron, fuvolán előadott darabokkal. A közönség továbbá kamarazenét és kórusműveket is hallhat. A koncertre ezúttal is ingyenes a belépés.