2024. április 19., péntek

Ügyeljünk kedvenceinkre télen is!

Habár még nem értek el bennünket a mínuszok, házi kedvenceink ápolására ebben az évszakban is oda kell figyelnünk, hisz ez az időjárás az ő szervezetüket is megterhelheti. Kedvenceink téli gondozásáról Jasmina Šarčevićet, a Happy Vet állatorvosát kérdeztük.

– A kint tartott állatok már megszokták a hideget, de olyan fedett fekvőhelyet kell nekik biztosítani, amit nem fúj át a szél. Ajánlatos a házikójukat is kibélelni, hogy melegedhessenek a zord időjárás esetén. Legalább ötször kell friss vizet adni nekik naponta, és arra is ügyeljünk, hogy az ne fagyjon meg. A bent tartott kutyák fázósabbak lehetnek, a kisebb méretű és vékonyabb szőrzetű ebeket fel is öltöztethetjük, ha sétára visszük őket. Ne büntessük őket azzal, hogy kizárjuk őket a hidegbe – részletezte lapunknak az állatorvos.

Ebben az időszakban azonban nem a hideg okozza a legnagyobb veszélyforrást, hanem az újévi mulatozás során meggyújtott petárdák és tűzijátékok, mondta Jasmina Šarčević.

– Ebben az évszakban a stresszhelyzetek okozhatják a legnagyobb problémát állatainknak. A hazai statisztikák szerint évente mintegy 5000 macska és kutya pusztul el a petárdák miatt. A nagy robbanások félelmet, pánikot és idegességet okoznak náluk, ami akár agresszióvá is fajulhat. A kiskedvenceknek egyre több szakmai segítségre, oktatóra van szükségük ahhoz, hogy megakadályozzák a félelem és a fóbiák kialakulását. A nagy zajokhoz történő szoktatási folyamat hosszadalmas, és a gazdik teljes elkötelezettségét igényli. Azt ajánlom, hogy az újévi időszak alatt ne sétáltassuk a kutyákat, ha tűzijáték van és petárdákat robbantgatnak. Ha mégis megtennénk, akkor kötelezően pórázzal vigyük sétára kedvencünket – figyelmeztet Jasmina Šarčević.

Az udvarban tartott kutyákra fokozottabban oda kell figyelni, mert kiszökhetnek, ha robbantást hallanak.

– Amennyiben kinti kutyánk van, ne hagyjuk őt kint egyedül, és ne kössük láncra, mert pánikos állapotában az a nyaka köré tekeredhet, ami megfojthatja. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy ne büntessük őt viselkedéséért, biztonságot kell neki nyújtani, de a gazdának is nyugalmat kell mutatnia, mert akkor a felzaklatott állat is könnyebben lehiggad – javasolja az állatorvos.

A petárdázások idején a lakásokban és házakban tartott ebekre is ügyelni kell.

– Csökkenteni kell a kintről jövő zajokat, csukjuk be az ablakokat és engedjük le a redőnyt. Ha egyre intenzívebb a petárdázás, hangosítsuk fel a rádiót vagy a tévét, mert azok olyan hangokat bocsátanak ki, amiket az állataink már jól ismernek és megszoktak. Be lehet nekik szerezni egy szállítót is, amibe a kedvenc játékát helyezhetjük, hogy az állat megtanulja, ott védett helyen, biztonságban van – ajánlja a szakember.

A szabadkai háziállatok gazdáinak zöme nyugtatót kér az állatorvosoktól, hogy segítsenek kedvencüknek elviselni ezt az időszakot.

– Amennyiben a fenti tanácsok közül semmi sem segít, nyugtatóval csillapíthatunk a helyzeten. Ezek többfélék lehetnek. Vannak növényi alapú szerek, de azokat akkor vegyék meg a gazdik, ha előtte konzultáltak az állatorvossal. Szabadka utcáin rengeteg kóbor macska és eb van, amelyeknek nincs lehetőségük emberi segítséget kapni a petárdák durrogásától. Fontos, hogy a felnőttek megtanítsák a gyermekeiket arra, hogy a petárdák károsak és veszélyesek. Ki kellene zárni a robbanószerek használatát, hogy az ünnepeket nyugodtabb és szebb körülmények között töltsük – magyarázza az állatorvos.

A karácsonyra ajándékozott állatok közül sokan kidobva, vagy menhelyen végzik, mert befogadásukat sokszor nem átgondolt döntés előzi meg.

– Minden állat nagy felelősséggel jár. A kisállat családtag, nem pedig ajándék, ami csak három napig, vagy addig érdekes, amíg fel nem nő. Ha mégis ilyen ajándék mellett döntenek, jól informálódjanak és gondolják át, mielőtt beszereznének egy kiskutyát vagy kiscicát. Minden kiskedvenc nagyon aranyos, amíg kicsi, de ők nem tárgyak, hanem élőlények – szögezte le Jasmina Šarčević.