2024. április 18., csütörtök

Háború a Ś és Ź miatt

Montenegróban sok szülő nem egyezett bele, hogy gyermekeikkel tanítsák a Ś és Ź betűket, melyek immár a montenegrói helyesírás részét képezik – jelenti a Deutsche Welle. A nyelv körüli ellentétek továbbra sem csillapodnak, a szóban forgó két betű csupán töredéke annak, ami megosztja az utóbbi időben déli szomszédainkat.

Mivel a mi anyanyelvünk a szerb, és annak ábécéjében nincs Ś és Ź, ezért azt gondolom, hogy a gyerekeimnek sem kell megtanulniuk – nyilatkozta Matija Milačić szülő a sajtónak.

Milačić újságíró, és a podgoricai Ćirilica nevű egyesület vezetője. Véleménye szerint ez is politikai nyomásgyakorlás a Montenegróban élő szerbekre, mivel a montenegrói nyelvet mindenáron meg akarják különböztetni a többitől.

Némely tanító átugorja ezt a két, a tankönyvbekben fel-felbukkanó új betűket. Ők is tisztában vannak azzal, hogy alig használhatóak, a Ź-re példa a „Źenica”, vagyis amit úgy olvasnak, ejtenek: „Zjenica” – magyarázta.

Ellentétes véleményen van Novica Vujović, a cetinjei Montenegrói Nyelv és Irodalom Karának munkatársa.

A két fonéma létezését politikai okok miatt, és az irodalom gyenge ismerete folytán vitatják el sokan. Ezek a fonémák igenis montenegrói jellegzetességet képviselnek Herceg Noviban, Barban, Beraneban és Pljevljában is – fűzte hozzá.

Samir Kajošević újságíró szerint a két betűt a sajtó sem használja. Szerinte politikai szükséglet hívta életre, hogy mindenáron bizonyítást nyerjen a montenegrói sajátosság, és megkülönböztetés másoktól.