2024. április 19., péntek

Tartományi fennhatóság alá kerülnek az egészségházak

Vajdaság AT Kormánya tegnap határozatot hozott arról, hogy a tartomány átveszi 47 vajdasági egészségügyi intézmény (44 egészségház és 3 újvidéki intézet) alapítói jogait.

Forrás: vojvodina.gov.rs

Forrás: vojvodina.gov.rs

Az új egészségvédelmi törvény értelmében a tartománynak kell átvennie a területén levő mindazon egészségügyi intézményeknek az alapítói jogait, amelyek elsődleges egészségvédelemmel foglalkoznak, és amelyek esetében az alapítói jogokat eddig az önkormányzat gyakorolta.

Az alapítói jogok és kötelezettségek gyakorlásával járó kiadásokat betervezték a jövő évi tartományi költségvetés javaslatába.

A tartományi kormány tegnapi ülésén arról is döntöttek, hogy összesen 98 millió dinárt fordítanak a szociális védelmi intézmények karbantartására, felszerelésére és berendezésére. Tartományi támogatásban részesül Veterniken a Hátrányos Helyzetű Gyerekek és Fiatalok Otthona, a nagybecskereki Gerontológiai Központ, a mentális betegségekkel küzdőket befogadó csúrogi otthon, a kamenicai Dr. Milorad Pavlović Gyermekfalu, az újvidéki Gerontológiai Központ, a szabadkai Kolevka Gyermekotthon, valamint a bácskossuthfalvi Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet, az Otthon.

A kormány egy másik határozata szerint összesen 9,1 millió dinárt utalnak át a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola, a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola szentmihályi munkaegysége és az obrovaci Žarko Zrenjanin Általános Iskola bútorzatának felújítására, illetve tetőcserére.