2024. április 23., kedd

Rádió antenna nélkül

Már egy jó ideje azt tartom, hogy az embernek jó esetben semmi szüksége személygépkocsira. Egyrészt felesleges környezetvédelmi teher, másrészt óriási kiadás. Üzemanyag, regisztráció, olajcsere, hűtőfolyadék-csere, szervizköltségek, autómosás, parkolási költségek. Egy szerbiai átlagfizetésből élő polgárnak mindez hatalmas kiadás. Ha csak belegondolok, hogy egy új autó egy év alatt akár 30 százalékot is veszíthet értékéből, öt év alatt pedig 50–60 százalékot, akkor az autóvásárlás nem a legjobb befektetésnek tűnik. Egy új autó leginkább presztízskérdés, státusszimbólum, egy nagyobb városban teljesen jól meg lehet élni nélküle, amennyiben jól meg van szervezve a tömegközlekedés. Azonban vannak olyan esetek, amikor létszükséglet egy autó, például ha valaki falun él, de városban dolgozik, miközben olyan ritkán jár a két helység között az autóbusz, mint a fehér holló. Talán ezért is divat nálunk a használt autó, bár a szervizköltsége, annak ellenére is, hogy olcsóbb a javítása és az alkatrész is hozzá, drágábban jön ki, mint egy új autó esetében.

Hiába jön ki a számítás az új autók mellett, a tulajdonosuk nem alhat nyugodtan. Egyrészt egy új autó vonzó a tolvajok szemében. És ha még nem is lopják el az autót, számos kisebb kárt tudnak okozni, amivel megkeserítik a másik ember életét. Ilyen például a dísztárcsa-lopás. Manapság pedig egy új és mérhetetlenül könnyű autóalkatrész-lopás jött divatba: a rádióantenna-lopás. A Ford márkájú autók (valamint más márkájú gépkocsik) antennáinak van egy igen jó tulajdonsága, egyszerűen le lehet csavarni őket. Újvidék egyik városrészében rendre lecsavarják az autók antennáit. A tettest megtalálták egy biztonsági kamera felvételének köszönhetően, de semmit sem tehetnek ellene. Mivel az antenna értéke nem éri el az 5 ezer dinárt, csupán csak a 600-at, a rendőrség tehetetlen. A tettes pedig röhög a markába, és az interneten árulja a portékáját. A jogszabály a tolvajnak kedvez.

Így járt egy ismerősöm is, aki igen elkeseredett a történtektől, nem is látja értelmét új antennát venni. Hogy ne legyen jó napja, munkahelye előtt valaki végig is karistolta az autója oldalát egy kulccsal. Az emberi gyarlóság határtalan, a pénztárcánk vékony, a türelmünk pedig fogytán.