2024. április 20., szombat
ZENTAI ALKOTÓHÁZ

Az élő lelkiismeret fáklyája

A Bácsország folyóirat a II. Rákóczi Ferenc-emlékév kapcsán tematikus számot adott ki a magyar fejedelem előtt tisztelegve.

Dr. Káich Katalin a zentai előadáson (Szögi Csaba felvétele)

Dr. Káich Katalin a zentai előadáson (Szögi Csaba felvétele)

Néhány nappal ezelőtt a Zentai Alkotóházban is bemutatták a lapszámot. Az esten dr. Káich Katalin professor emerita tartott előadást Az élő lelkiismeret fáklyája: II. Rákóczi Ferenc címmel. A rendezvény szervezője a Bácsország Vajdasági Honismereti Társaság volt.

Bevezetőjében dr. Németh Ferenc főszerkesztő mesélt az emlékév apropójáról, Rákóczi erdélyi fejedelemmé való választásának 315. évfordulójáról, amelyhez a Bácsország szerkesztősége is kapcsolódott ezzel a tematikus számával. Dr. Káich Katalin izgalmas, művészeti és művészettörténeti vonatkozásokkal megtűzdelt értekezést tartott a témáról, külön kitérve a népköltészetre – hiszen a nép hamar szívébe zárta a fejedelmet méltósággal ötvözött szerénysége okán –, mesélt a teljes Rákóczi-legenda kibontakozódásáról, miközben még arra is kiterjedt a figyelme, hogy a jelen világpolitikai jelenségeire is kikacsintson. Előadásának különleges hangulatot annak felütő gondolata adott, amelyben a tanárnő azt fejtette ki, hogy mindannyian Isten teremtményei vagyunk ugyan, de életünkben az isteni szándék mellett az emberi szándék is jelen van, amelyek nem minden esetben állnak harmóniában egymással: Rákóczi esetében sem álltak ugyan, ám a nemzet dicsőségére az előbbi győzedelmeskedett. Minden földi vagyonát a magyarság első szabadságharcára áldozta, amely elbukott ugyan, ám a nemzet szívében elültette a remény csíráit.