2024. április 23., kedd

Hozzáférhető szakorvosi rendelést

Kamenicai Orvosok Aktívájának közgyűlésén

Kamenica nem csak kulturális szempontból gazdag: világhírű egészségügyi hagyatékkal is büszkélkedhet. Számos orvos munkássága kötődik a szerémségi településhez. A hagyományok és az orvosi hivatás előtt tisztelegve külön csoportosulást alakítottak azok az egészségügyi szakemberek, akiknek élete és munkássága szorosan kötődik az orvoslás egyik leghíresebb bölcsőjéhez.

A szakemberek dr. Sanja Gnip előadását hallgatják (Tóth D. Lívia felvétele)

A szakemberek dr. Sanja Gnip előadását hallgatják (Tóth D. Lívia felvétele)

A Kamenicai Orvosok Aktívája a Vajdasági Orvosok Társáságának újvidéki fiókintézetéhez tartozik, amely a Szerb Orvosok Egyesületének keretében működik – ismertette hétfői közgyűlésükön az egészségügyi szakemberek tömörüléseinek piramisrendszerét Jovanka Kolarović gyermek hematológus, az aktíva elnöke.

– A Vajdasági Orvosok Társasága nemrégiben ünnepelte fennállásának századik évfordulóját. 1919 óta számos szakterületen jeleskedett, tevékenységét pedig fiókintézetek által végzi. Az egyesület orvosai tehát régiónként szerveződnek össze, de csoportosulnak a szakterületeik által is. Ki kell emelni, hogy szakmai tömörülésről van szó, amely éppúgy támogatja a kutató munkát, mint az orvosi gyakorlatot is. Az összejöveteleinken a barátkozások is szakmai hangulatban telnek, hiszen rendszeresen szervezünk előadásokat, amelyek által megismerhetjük a különböző egészségügyi ágazatok legújabb vívmányait és kezelési eljárásait, vagy éppen egymás szakterületeinek újdonságait elemezzük – mesélte a gyermek hematológus.

A szakelőadások és a képzések mellett gyakorlati munkát is megvalósít a csoportosulás. Egyik fő céljuk, hogy a szakorvosi vizsgálatok mindenki számára elérhetővé váljanak – tette hozzá az orvosnő.

–  Az idén egy új tevékenységet is kezdeményeztünk. Szerződést kötöttünk a kamenicai egészségházzal, aminek értelmében az általános orvosi és gyermekorvosi rendelőkben az aktíva tagjai rendszeresen végeztek vizsgálatokat. Tudni kell, hogy csoportosulásunk elsősorban szakorvosokból áll, akik magasan képzettek, és a szakterületükön belül elismert eredményeket értek el. A célunk az volt, hogy a sokszor nehéz bejelentkezési rendszert megkerülve biztosítsuk a betegeknek a kivizsgálás lehetőségét. Egyes szakorvosokhoz ugyanis hosszú várakozási listákon kell átküzdeniük magukat a pácienseknek, ami nem a hivatásunkhoz méltó hozzáállást tükröz. Segíteni szerettünk volna a betegeken azzal, hogy sorban állás és várakozás nélkül jussanak a legkiválóbb szakemberek tanácsához – mondta Jovanka.

Az aktíva tagjai az évi közgyűlésen megállapodtak, hogy a rendszeren kívüli rendeléseket mindenképpen folytatni szeretnék. A szakemberek abban is megegyeztek, hogy fejleszteni kell a tanácsadást, azaz a kamenicai egészségházzal együttműködve célirányosítani kell a rendeléseket. Jövőre felmérik a betegek szükségleteit, és ennek alapján állítják össze a kirendelt szakorvosok listáját is. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy ha nagyobb az érdeklődés az orrfülgégészeti vizsgálatok iránt, akkor gyakrabban és több szakembert küldenek ki ilyen jellegű vizsgálatokra, a kevésbé igényelt tanácsadások számát pedig csökkentik.

A közgyűlésen a szakemberek előadást is hallgattak a heparin gyógyszer trombocita-csökkentő hatásáról. A ritkán alkalmazott kezelés lehetőségeit dr. Sanja Gnip, a Vajdasági Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Központjának munkatársa ismertette az egybegyűltekkel.

A Vajdasági Orvosok Társáságának újvidéki helyiségében megtartott tanácskozás végén kijelölték azokat a szakorvosokat is, akiknek az idei munkássága kiérdemelheti a társaság elismerését. Az aktíva 2019-es díjára Jovan Popović, Petar Slankamenac vagy Borislav Stevanović szakorvosok számíthatnak.