2024. április 25., csütörtök

Kísérleti program az iskolában

Oromon és Oromhegyesen különféle pluszfoglalkozásokon vesznek részt az általános iskolás diákok

Magyarkanizsa községben mindössze két településen, az egy szárny alá tartozó Arany János Általános Iskola oromi és oromhegyesi épületében alkalmazzák szeptember óta az egyváltásos kísérleti programot.

A programban részt vevő diákokat Fejsztámer Róbert polgármester is meglátogatta (Puskás Károly felvétele)

A programban részt vevő diákokat Fejsztámer Róbert polgármester is meglátogatta (Puskás Károly felvétele)

Ennek lényege, hogy a gyerekek részt vehetnek különféle pluszfoglalkozásokon, amit ők maguk választhatnak ki attól függően, hogy milyen irányultságot részesítenek előnyben, és mindeközben meg is ebédelhetnek az iskolában. Az Oktatási Minisztérium a főtámogatója a projektumnak, valamint a helyi önkormányzat is a jó ügy mellé állt, és jelentős összeggel járul hozzá a programhoz, mégpedig olyan módon, hogy az étkezés költségét biztosítják a diákok számára. Kedden Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is meglátogatta a programban részt vevő diákokat Oromon, ahol elmondta, az általános iskola igazgatója, Vajda Attila még a pályázat beadása előtt megkereséssel fordult az önkormányzathoz arra vonatkozóan, hogy hozzá tud-e járulni a program sikerességéhez.

– Már a kezdetekkor megegyeztünk abban, hogy amennyiben sikeresen pályáznak, és Oromon, illetve Oromhegyesen beindul ez az új kezdeményezés, akkor mindenképpen mögé fogunk állni, és megfelelő pénzügyi háttérrel biztosítjuk a kísérleti program minél hatékonyabb megvalósulását. Fontosnak tartom, hogy mind a pedagógusok, mind a diákok és a szülők megtalálják azt a közös hangnemet és azokat a közös érdekeket, amelyek révén a diákoknak plusztartalmat tudunk biztosítani az iskolákban, mégpedig olyan módon, hogy azt ne érezzék kényszernek, illetve ezáltal egy picit a szülőket is tehermentesítsük. A gyerekek hasznosan töltik a szabadidőt, ám nem megvigyázó jelleggel töltik el ezt az időt az iskolában, hanem tudásfejlesztő céllal – hangsúlyozta a polgármester, aki azt is kiemelte, hogy amennyiben más községbeli iskolák is be szeretnének kapcsolódni a programba, akkor az önkormányzat mindenképpen meg fogja találni a módját annak, hogy nekik is segítsen.

Az iskola igazgatója, Vajda Attila elmondta, nagy öröm számukra, hogy részt vehetnek a programban, amelynek máris fontos hozadékai vannak a diákok számára.

– Az egyváltásos munka ki van bővítve különféle tartalmakkal, ami azt jelenti, hogy nem tantárgyi órákat kérnek a tanárok a diákoktól, hanem olyan dolgokat, amiket ők szeretnek, ami a hobbijuk, azt valósítjuk meg ezeken az órákon. Mindez a tanároknak egy-egy pluszórával jár, amiért természetesen a bérezésük is megvan. Összesen hatvannégy tanuló vészt rész az egyváltásos munkában, ami szétoszlik a két iskola között. A felsősök valamivel kevesebben vannak, az alsósok körében népszerűbbek a foglalkozások, amelyek keddi, szerdai és csütörtöki napokon zajlanak, és a sporttól kezdve a kertészkedésen át a kézműves-foglalkozásokig igen sokféle területet felölelnek, hiszen van például drámaszakcsoport a program keretében, valamint az újságírással is megismerkednek az érdeklődő diákok. Van továbbá egy olyan szegmense is a programnak, amelynek értelmében a gyerekekben fejleszteni kell a vállalkozói szellemet, ennek okán olyan eszközöket is készítenek, amelyeket aztán áruba is bocsáthatnak. Legutóbb például mézeskalácsot készítettek, amit majd a helyi piacon árulni is fognak. A gyerekek maguk döntik el, hogy melyik foglalkozáson vesznek részt, természetesen a szülőkkel egyetértésben – magyarázta az iskolaigazgató.

A kísérleti programban összesen 210 szerbiai iskola vesz részt, Magyarkanizsa községben viszont eddig csak az oromi és az oromhegyesi iskolának sikerült bekapcsolódnia, és gördülékenyen véghezvinnie az egyváltásos oktatási módszert.