2024. április 20., szombat

Lezárul a jubileumi év

Kiállítással és találkozóval ért véget a kishegyesi önkéntes tűzoltók jubileumi éve

Kishegyes számára az idei év a jubileumok éve. A falu újratelepítésének 250. évfordulója mellett a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület az idén ünnepli fennállásának 145. évfordulóját. Ennek apropóján egy sajátos kiállítást szerveztek és egy nemzetközi tűzoltó-találkozót tartottak. Szűgyi István, az Ö.T.T. elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a múltat bemutató izgalmas kiállítást láthattak az érdeklődők.

– Az egykori ifjúsági otthonban egy sajátos kiállítást állítottunk össze, ami a tűzoltóság múltját mutatja be. A kiállított anyag legnagyobb részét Béres Ferenc tűzoltó-alezredes hozta el Budapestről. Béres a Magyar Tűzoltó Szövetség hagyományőrző bizottságának az elnöke, és számos szép és érdekes tárgyat hozott a kiállításra. Természetesen, a kiállítás keretében önkéntes tűzoltó-testületünk is bemutatta az elmúlt évtizedekben elért eredményeit. A kiállítást nagy érdeklődés övezte, nagyon sokan voltak rá kíváncsiak – számolt be Szűgyi.

A hétvégi kiállítás-megnyitó előtt Brasnyó Ferenc esperes plébános felszentelte a testület új zászlaját. A testületnek van egy 1828-ból származó zászlaja, ami nagyon nagy méretű és nehéz is. Ezt problémás volt vinni a különböző eseményekre, ezért elkészítették a kicsinyített mását, és ezt szentelte fel a plébános.

A kiállítás-megnyitót követően a tűzoltóotthonban került sor egy tűzoltó-találkozóra, ami lezárta a jubileumi évet. A találkozóra érkeztek vendégek Budapestről a XIII. kerületből, a horvátországi Karancs községből, az erdélyi Székelykeresztúrról, Topolya községből a bajsai, topolyai, krivajai, bácskossuthfalvi, pacséri, pannóniai, pobedai és gunarasi tűzoltók, valamint Szabadkáról is jöttek vendégek. Az ezt során kitüntetések és elismerések lettek kiosztva, tudtuk meg az elnöktől. Többek között emlékérmeket és köszönőleveleket adtak át, valamint a Vajdasági Tűzoltó Szövetség előléptetéseket és tűzoltójelvényeket adott ki. Ez az esemény egyben alkalom volt arra is, hogy köszönetet mondjanak mindazoknak, akik a 2019-es év során támogatták az önkéntes tűzoltótestület munkáját.