2024. március 28., csütörtök

Szabad sajtó és szabad választások

Ez a kormány célja Ana Brnabić szerzői írása szerint – A kormányfő nem érti egyes ellenzéki pártok magatartását

Szerbiának az a célja, hogy szabad és igazságos média hazája legyen, a tavasszal esedékes választások is akkor lesznek igazságosak, ha azokon részt vesznek az ellenzéki pártok is, minden párt ismerteti a polgárokkal a programját – jelentette ki az Euractiv brüsszeli médiahálózatnak írt szerzői írásában Ana Brnabić szerb kormányfő.

Akkor áll a polgárok előtt valódi választási lehetőség, ha ismerik ezeket a programokat, ha minden pártra esélyük lesz az embereknek szavazni – tette hozzá. Véleményének adott hangot, hogy voltaképpen saját magukat zárták ki a választási folyamatból azok a szerbiai politikai szervezetek, amelyek azt állítják, hogy nem vehetnek ilyen körülmények között részt a megmérettetésen. Hozzátette, hogy a hatalom minden megtesz annak érdekében, hogy eleget tegyen az ellenzéki pártok elvárásainak és feltételeinek, egyesek azonban ennek ellenére a távolmaradás mellett döntenek. Brnabić éles hangvételű választási kampányra számít, s a szövegben arra szólított fel minden pártot, hogy a demokrácia szabályainak megfelelő magatartást tanúsítson az előttünk álló időszakban. Úgy értékelte, nem szabad fokozni az indulatokat, inkább az a feladatunk, hogy megmutassuk, melyek azok az értékek, amelyek összekötnek bennünket. Ugyanakkor azt teljesen megszokottnak és normálisnak nevezte, hogy a 2020-as választási év kapcsán „kissé intenzívebb legyen a pártpolitikai retorika”.

AZ EU STRATÉGIAI CÉL

Szerbiának továbbra is az a célkitűzése, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamává váljék, a csatlakozás dátumánál azonban a kormányfő véleménye szerint sokkal lényegesebb az odáig vezető út, a reformok végrehajtása, az ország átalakulása.

– Eszünkben sincs a csatlakozás felé rohanni, amíg nem számítunk arra teljesen felkészültnek. Szeretném, ha az EU-nak és a szerbiai polgároknak is bizalma lenne a bővítés létjogosultságában, a csatlakozásban – húzta alá, s hozzátette, hogy azok, akik nem értenek egyet Szerbia EU-csatlakozásával, őszintén ki kell, hogy mondják ebbeli meggyőződésüket.

Az uniós csatlakozás az állam stratégiai célja, állapította meg, a kormányt semmi sem tántoríthatja el a szükséges reformok végrehajtásától. Sok mindent el sikerült már érni az elmúlt években, de a reformoknak, mint közölte, folytatódniuk kell, s Szerbiának még nagyon sok a dolga a korábbi kormányok mulasztásai miatt, az ország a csőd szélén állt a jelenlegi hatalmi felállást megelőzően, értékelte.

SZÁRNYALÓ GAZDASÁG

Írásában a miniszterelnök a jelenlegi kormány több eredményére is kitért. A bérek magasabbak, mint korábban, történelmi minimumra csökkent a munkanélküliség, állapította meg. Szerbia a világ legelső állama a zöldmezős külföldi beruházások értékét figyelembe véve gazdasága nagyságához viszonyítva, s 44. a Világbank Doing Business rangsorán, mely a gazdasági és üzleti légkört veszi figyelembe, emelte ki Brnabić.

NEM RÓZSÁS, DE NEM IS A LEGROSSZABB

A média helyzetére kitérve a kormányfő véleményének adott hangot, a kormány nem menekül a nehéz kérdések rendezésétől, szabad sajtót akar. Az Euronews szerbiai csatornája kapcsán folyó tárgyalások szerinte igazolják, hogy nem olyan drasztikus a helyzet. Ugyanakkor, tette hozzá, a NIN címlapfotója, melyen lövésirányban látható egy puska előtt az államelnök, úgyszintén sokat elmond a médiában uralkodó helyzetről. Kijelentette, hogy támogat minden újságírót, akit munkája miatt támadások érnek, ahogyan támogatta a szerbiai köztévét is, amikor az ellenzéki tüntetők nyomásának volt kitéve. Brnabić elmondta, hogy Milan Jovanović újságíró támadóját is előállította a hatóság, az ügy nem maradt végrehajtás nélkül.