2024. április 19., péntek

Ajándék a vajdasági magyar óvodásoknak

Mintegy 1400 gyermek kapcsolódhat be a Rákóczi Szövetség és az MNT beiskolázási programjába

A budapesti Rákóczi Szövetség a Magyar Nemzeti Tanács együttműködésével megajándékozza az iskolaválasztás előtt álló, vajdasági magyar óvodásokat. A napokban csaknem 1400 mesekönyvet és csokoládét osztottak/osztanak ki Vajdaság egész területén azon óvodások között, akik magyar nyelvű iskola-előkészítő csoportba járnak.

Ma a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában 150 gyermek vehette át az ajándékot. A rendezvényen Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen fellépett a zentai Mécsvirág együttes.

– A Rákóczi Szövetség életében nagyon hosszú hagyománya van annak, hogy segítsük a külhoni magyar családok iskolaválasztását. E hagyomány 2004-ben indult el a Felvidéken annak következtében, hogy sok magyar család szlovák iskolába íratta be gyermekét. A Rákóczi Szövetségnek lehetősége volt arra, hogy évről évre több családhoz jusson el. Örömmel mondhatjuk el, hogy ma már nemcsak Felvidéken, hanem Kárpátalján, Erdély bizonyos területein, valamint az egész Vajdaságban is eljuttatjuk az ajándékainkat az óvodáskorú gyermekeknek. Számunkra nagyon fontos az ajándékozás, főleg, hogy karácsony előtt állunk. Arra szeretnénk felhívni a szülők figyelmét, hogy tavasszal írassák gyermeküket magyar nyelvű osztályba, hiszen az anyanyelven való tanulás fontos lesz számukra a későbbiek folyamán is. A közösség szempontjából fontos, hogy ha minél több gyermek kerül magyar osztályba, fenn tud maradni a magyar kultúra – emelte ki nyilatkozatában Csáky Csongor.

Jerasz Anikó hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy részt vehetnek a Rákóczi Szövetség iskolaválasztási programjában.

– Minden iskolaválasztás előtt álló, magyar anyanyelvű gyermek, aki magyar nyelvű óvodai csoportba jár, meg fogja kapni a Rákóczi Szövetség mesekönyvét és a hozzá járó csokoládét. Ez annak az iskolaválasztási programnak az egyik eleme, amelyet a Rákóczi Szövetség évekkel ezelőtt indított. Ebbe a programba tavaly óta minden olyan kisgyermek beletartozik, aki Vajdaság bármely területén magyar iskola-előkészítő csoportba jár. Tavalyelőtt ez a program csak azokat a gyermekeket érintette, akik olyan szórványközösségekben élnek, amelyekben a magyar lakosság aránya 30 százalék alatt van. Ez az első olyan ajándékozás, amely az iskolaválasztási program keretében valósul meg. Amennyiben a szülők magyar nyelvű iskolába íratják gyermeküket, meg fogják kapni a Rákóczi Szövetségtől az iskolatáskát. Ebbe az iskolatáskába bele fog kerülni a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagja, amely tanszereket tartalmaz. Október-november folyamán a Rákóczi Szövetség egy egyszeri, 10 000 forintos ösztöndíjat is biztosítani fog a magyar nyelven tanuló elsősöknek. A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programjának az a célja, hogy felhívja a szülők figyelmét a magyar nyelvű oktatásra, annak fontosságára, és rámutasson arra, hogy a gyerekek akkor tudnak a legjobban kiteljesedni, ha anyanyelvükön tanulnak – szögezte le Jerasz Anikó.

  Ajándék 150 topolyai óvodásnak

Topolyán (Tóth Péter fotója)

Topolyán (Tóth Péter fotója)

A Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség közös együttműködése által a topolyai Művelődési Ház mozitermében 74 végzős óvodás kapott mesekönyvet és egy tábla csokoládét ajándékba a közelgő ünnepek alkalmából.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgatója elmondta, a mesekönyvet a topolyai község területén összesen 148 gyermek kapja meg ajándékba ezekben a napokban, és van benne egy levél is, mely a szülőkhöz szól. Ebben a levélben arra hívják fel a figyelmet, milyen fontos az anyanyelvű oktatás, illetve, hogy hogyan támogatja a Rákóczi Szövetség a magyar iskolába járó kisdiákokat. A Rákóczi Szövetség iskolakezdési ösztöndíja tízezer forintot tesz ki, illetve egy jó minőségű iskolatáskát is kap majd minden kisdiák, amikor megkezdi az általános iskolát. A Rákóczi Szövetség erőforrásai lehetővé tették azt, hogy az egész Vajdaságot bevonják az ösztöndíjprogramba. Hangsúlyozta, hogy egyszerű emberek, közéleti személyiségek, politikusok adományai tették lehetővé a programban foglaltak megvalósítását. A Rákóczi Szövetség már több mint harminc éve azon dolgozik, hogy összekovácsolja a Kárpát-medencei magyarságot. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a határon túli magyar nyelvű oktatásra. A támogatással arra szeretnék ösztönözni a szülőket, hogy gyermekeik számára az anyanyelvű oktatást válasszák. Az iskolaválasztási programon kívül a Rákóczi Szövetség számos programot dolgozott ki a felsősöknek, a középiskolásoknak és az egyetemistáknak.

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség vajdasági partnerszervezetével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal minden évben az első osztályba iratkozott tanulók részére ösztöndíjat adományoz. A 2019–2020-as tanévben már nemcsak a szórványban élő magyar gyermekek részesültek támogatásban, hanem minden vajdasági első osztályos tanuló, aki magyar iskolában kezdte meg tanulmányait.

Jelen volt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke is, aki elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség hat éve működik szorosan együtt. Az MNT beiskolázási programja, valamint a Rákóczi Szövetség iskolaválasztási programja szorosan kapcsolódik egymáshoz, és valójában ki is egészítik egymást. A Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai alkalmi ünnepi műsorral és saját készítésű alkalmi ajándékokkal köszönték meg a Rákóczi Szövetség és az MNT képviselőinek gondoskodást és kívántak nekik kellemes ünnepeket.