2024. március 28., csütörtök

Megbízható partnerség

Több mint 1,2 milliárd dinár értékben megvalósított fejlesztéseket adtak át rendeltetésüknek

Újabb két, a vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program első ciklusában támogatott és megvalósított nagyléptékű fejlesztést adtak át ma ünnepélyes keretek között, Szabadkán a Sat-trakt Kft., Topolyán pedig a Capriolo Kft. fejlesztéseit. Az alkalmi rendezvények díszvendége dr. György László, Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt. Ez volt a huszadik és a huszonegyedik nagyberuházás-átadás.

Pásztor István, Zsemberi János és dr. György László a Sat-trakt Kft. szabadkai fejlesztési központjában (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor István, Zsemberi János és dr. György László a Sat-trakt Kft. szabadkai fejlesztési központjában (Fotó: Gergely Árpád)

A ma átadott két beruházás annak a 23 nagyléptékű fejlesztésnek a csoportjába sorolható, amely a gazdaságfejlesztési program 2016-ban megkezdett és tavaly lezárt első fejlesztési ciklusában valósult meg. Ezen projektumok összértéke 10,31 milliárd dinár, a megítélt támogatás összege pedig 4,1 milliárd dinár. A Sat-trakt Kft. beruházása majdnem egymilliárd dinárt tesz ki, a Capriolo kerékpárgyártó üzem műszaki és egyéb jellegű fejlesztései, továbbá épületeinek bővítése pedig 224 millió 500 ezer dináros beruházást jelent. A Prosperitati Alapítvány a közelmúltban, a második fejlesztési ciklusban újabb három pályázati felhívást jelentetett meg, utóbbiak  ismét a nagyléptékű fejlesztéseket célozzák meg, azaz a nettó 100 ezer eurót meghaladó beruházásokban érdekelteket szólítják meg.

A ma megtartott alkalmi rendezvényeket egyebek mellett dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, a Vajdasági Bank OTP csoportjának képviselői, továbbá a Prosperitati Alapítvány tisztségviselői és a VMSZ köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati tisztségviselői tisztelték meg jelenlétükkel.

INNOVÁCIÓKKAL A JÖVŐBE

A fejlesztés folyományaként az elmúlt két évben Vajdaság-szerte mintegy 438 kilométer optikai kábelt helyeztek le a vállalat munkásai – emelte ki Zsemberi János, a Sat-trakt Kft. tulajdonosa Szabadkán, a gazdasági társaság helyi fejlesztési központjában, mondván, hogy Vajdaságban ezáltal számos település jutott olyan minőségi szolgáltatáshoz, mint kevés másik az országban. A beruházásnak köszönhetően a Sat-trakt az ország egyik legkomolyabb telekommunikációs vállalatává nőtte ki magát – tette hozzá Zsemberi János, majd rámutatott arra, hogy Vajdaságban, és ezen belül Bácskában, akkor sikerült maradandót alkotni, amikor Magyarország erős volt. Köszönet jár Magyarország kormányának és a VMSZ-nek, amiért kidolgozta és támogatta a gazdaságfejlesztési programot – emelte ki Zsemberi János.

– A beruházást valamivel több mint 800 millió dinárra terveztük, ám végül 995 millió dinárra növekedett. A Prosperitati Alapítvány vissza nem térítendő támogatás formájában ennek 35 százalékát bocsátotta rendelkezésünkre, a többi pedig hitel és önrész formájában valósult meg. A fejlesztésnek köszönhetően 20 százalékkal sikerült bővíteni a hálózatunkat, s ezáltal mintegy 20 ezer háztartást tudunk elérni. A beruházásnak köszönhetően olyan kisebb településekre is eljutottunk, amelyekre egyébként nem jutottunk volna el, hiszen nem lett volna kifizetődő. Példaként említeném Szilágyit, Bácskertest, Tiszakálmánfalvát, Krivaját és Zentagunarast – nyilatkozta később a sajtónak Zsemberi János.

Dr. György László, Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának államtitkára alkalmi beszédében a kapitalizmus kialakulásának időpontjával kapcsolatos különböző elméletekről tett említést, kiemelvén, hogy értékelése szerint a kapitalizmus kialakulását ahhoz az időszakhoz lehet kötni, amikor a Rajna menti protestáns vidékeken megjelentek az első kapitalista vállalkozók. Ezekre az emberekre az egyszerű, puritán gondolkodásmód volt a jellemző, és értékként tekintettek arra, hogy felvirágoztassák térségüket és munkát adjanak polgártársaiknak – hallhatták az egybegyűltek, mint ahogyan azt is, hogy „mivel az első kapitalisták otthonuknak érezték szülőföldjüket, a helyet, ahol kockázatot vállaltak és munkát adtak másoknak, megteremtették az említett térségek felvirágoztatásának az alapját”.

– Ez az értékrend és életstílus tette naggyá és más régiók számára történelmi példává Európát, valamint ez jelenti az Európai Unió alappillérét. Éppen ezért támogatjuk, hogy Szerbia mielőbb az EU tagállamává váljék. Azért támogatjuk Szerbia mielőbbi csatlakozását az Unióhoz, hogy a magyar közösségek még közelebb kerüljenek egymáshoz. Ma egy jövőbe beruházó fejlesztést adunk át. Ez a magyar közösségeket  Vajdaságban olyan hatékony infrastruktúrával köti össze, amelyek a jövőt jelentik a térség számára. A XXI. században a gazdaságban az egyik legnagyobb kihívás a technológia robbanásszerű változása, ez pedig innovációkat követel meg. Az innovatív megoldásokat csak akkor lehet sikeresen alkalmazni, ha rendelkezésre állnak azok az infrastruktúrák, mint amilyeneket Zsemberi János vállalkozása megteremtett Vajdaságban – fogalmazott György László.

Pásztor István alkalmi beszédében köszönetet mondott Magyarország kormányának, amiért támogatta a vajdasági magyarság elképzeléseit, és ennek folyományaként az elmúlt években úgy sikerült előrehaladnia a közösségnek, hogy a támogatás bizonyossága soha nem kérdőjeleződött meg, a megbízhatóság és a partnerség erkölcsi, politikai, de anyagi szempontból is folyamatos volt.

– Természetes, hogy ebben a térségben elsősorban a mezőgazdaság és a feldolgozóipar területén valósulnak meg jelentős beruházások, ám az, hogy a vajdasági magyar közösségnek van egy olyan vállalkozója, amelynek ilyen ambiciózus elképzelései vannak mint Zsemberi Jánosnak, az a fejlesztés monumentalitását és fontosságát bizonyítja. A Sat-trakt Kft. külön törvények nyomán működő üzleti világban érvényesül, s ebben talán hangsúlyosabb a politikum és a közélet befolyása. Számomra megnyugtató és felemelő érzés, hogy a vajdasági magyar közösségnek van egy olyan vállalata, amely stabil szereplője ennek a piacnak –  taglalta Pásztor István.

Brindza Lajos, a Capriolo Kft. tulajdonosa ismertette a családi vállalkozásként indult cég múltját és a beruházásokat (Fotó: Ótos András)

Brindza Lajos, a Capriolo Kft. tulajdonosa ismertette a családi vállalkozásként indult cég múltját és a beruházásokat (Fotó: Ótos András)

JELENLÉT A NEMZETKÖZI PIACON

A Capriolo kerékpárgyártó üzem fejlesztése, műszaki és épületbővítése 224 millió 500 ezer dinár összértékben valósult meg. A Topolyán megtartott átadón elsőként Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd levetítettek egy rövid hangképes összefoglalót a kerékpárgyárról, a fejlesztések folyamatáról. Brindza Lajos, az 1996-ban alapított Capriolo Kft. tulajdonosa ismertette a családi vállalkozásként indult cég múltját, és köszönetet mondott családjának és kitartó munkatársainak.

– A kezdetekben Forgó Zoltán barátommal indítottuk el a kerékpárok összeszerelését. Kiderült, hogy egyre nagyobb rá az igény, hiszen a '90-es években még új volt a szerbiai piacon a sebességváltós kerékpár. Hamarosan, a piaci keresletnek köszönhetően újabb fejlesztéseket tudtunk elvégezni, és csupán néhány évre rá már közvetlenül tartottuk a kapcsolatot a távol-keleti partnereinkkel, majd 2000-re bevonult az üzem a város területére a családi tanyánkról, és már 40 munkással működtünk. Tizenöt éve a nyugat-európai piacon is jelen vagyunk – mondta egyebek mellett ünnepi beszédében Brindza Lajos, majd kitért a Prosperitati Alapítvány által folyósított támogatás értékére is.

– Nagy fába vágtuk a fejszénket ismét, hiszen a beruházás összértéke 1,7 millió euró. Ennek az összegnek az önrésze 25 százalék, ami 430 ezer eurót jelent. Az OTP Bank hitelt nyújtott számunkra 608 ezer euró értékben, majd az összérték 35 százalékát folyósította a Prosperitati Alapítvány 602 ezer euró értékben. A támogatásból kerékpárabroncs- és kerékgyártó csarnok épült fel, illetve ebből az összegből szereltük fel a gyártósort, ahol április óta folyik a termelés. Emellett bővültünk egy konferenciateremmel, parkolót építettünk ki, és korszerűsíthettük a fűtésrendszerünket – ismertette a Capriolo tulajdonosa, aki elárulta azt is, hogy jelenleg több mint 20, az Európai Unión belüli és kívüli országban értékesítik a kerékpárokat. Az eddigi számításaik szerint 1996 óta 1 millió 300 ezer járművet szereltek össze Topolyán.

A cél évi 150 ezer kerékpár értékesítése (Fotó: Ótos András)

A cél évi 150 ezer kerékpár értékesítése (Fotó: Ótos András)

– Korábban 150 munkást foglalkoztattunk a Capriolóban, a Prosperitati támogatásával további 22 dolgozó felvételére tettünk ígéretet. Ezzel szemben ma 195-en vagyunk, vagyis 45 munkást sikerült felvennünk, és nagyon úgy néz ki, hogy ezt is túl tudjuk lépni. Múlt évben már 82 ezer kerékpárt sikerült értékesíteni, és bízunk az idei jó eredményben is. A közeljövőben az a célunk, hogy évi 150 ezer darabszámra növeljük – közölte Brindza Lajos, aki a tervekkel kapcsolatban elárulta, hogy egy új raktárkezelő és termelésszervező szoftvert szeretnének beszerezni, és hosszú távon a kerékpárvázak hegesztését is tervezik beindítani Topolyán. Dr. György László innovációs és technológiai államtitkár Magyarország kormánya nevében gratulált az üzem bővüléséhez, és elmondta, hogy a vajdasági program sikere elsősorban Magyar Levente államtitkár és Pásztor István, a VMSZ elnöke, illetve a két ország kormányfői közötti kommunikáció sikere is.

– Az elmúlt négy évben 300 millió euró értékű beruházás valósult meg Szerbiában. Ahhoz, hogy a gazdaság résztvevői előre tudjanak lépni, ismerniük kell a világpiaci folyamatokat. A multicégek lépéselőnyben vannak, hiszen a nemzetközi piac 80 százalékát uralják. Ugyanakkor gondolni kell a távolabbi jövőre is, és azokat a fenntartható vállalkozókat kell támogatni, akik otthonuknak tekintik ezt a térséget, az értékeit és kultúráját, illetve igyekeznek ápolni is. Magyarország kormányának is ez a célja – mondta egyebek mellett dr. György László államtitkár, aki után Pásztor István, a VMSZ elnöke mondott köszönetet az anyaország kormányának.

– A bátor vállalkozók nélkül nem tudtuk volna elkezdeni a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, és mindez csak lehetőség maradt volna, ehhez azonban hozzájárult a Prosperitati Alapítvány vezetősége és a most már több mint 30 munkatársa, akik tartják a kapcsolatot a polgárokkal. Korábban kisebbségi politika gazdaságfejlesztésben nem gondolkodott, mi viszont igyekeztünk megvalósítani a közösségünk erőteljes elvárását. A mi példánk, eredményeink sikerén felbuzdulva más országokban is belekezdtek ehhez hasonló programokba – hangsúlyozta Pásztor István.