2024. április 24., szerda

Organikus becsapás

A hagyományosan termesztett zöldség sem mérgező – Kivizsgálták a belgrádi piacok kínálatát

Szakemberek vizsgálták a belgrádi piac organikus és hagyományos módon termesztett zölségfélének a kínálatát. A kémiai elemzésekből kiderült, hogy nincs minőségbeli különbség a biotermék és az ökológiailag nem ellenőrzött feltételek között termesztett azonos terményfajták között. A jelentősen drágább „organikus” termékek beszerzése tehát pénzkidobásnak tűnik.

A Mezőgazdasági Egyetem Élelmiszertechnológiai és Biokémiai Intézetében 12 zöldség- és gombafajtát vizsgáltak meg három belgrádi piacról. Fajtánként organikus és hagyományos úton termesztett zöldséget is elemeztek. A vizsgálatok kimutatták, hogy a jóval drágább organikus termékek tápanyagértéke semmivel sem volt nagyobb a hagyományosan termesztett zöldségfélék nutritív értékénél. Jelena Popović Đorđević, az Élelmiszertechnológiai és Biokémiai Intézet tanára szerint az elemzések minőségbeli különbséget nem mutattak, az organikus termékek esetében csupán a kálium értéke volt magasabb – írja a B92.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Huszonegy esszenciális, toxikus és potenciálisan mérgező elem jelenlétét vizsgáltuk a zöldség- és gombafélékben. A legfontosabb az, hogy a legtöbb toxikus kémiai elemet egyik terményben sem találtuk meg, függetlenül attól, hogy milyen módon termesztették. Az ólom és a kadmium szintje például jelentősen alulmaradt az országunkban megengedett értékektől, minden begyűjtött zöldség esetében – magyarázta a Mezőgazdasági Egyetem munkatársa.

A táplálkozási szakértőket nem lepték meg az elemzés eredményei. A Szputnyiknak nyilatkozó Jagoda Jorga szakorvos szerint az emberek többsége félreinformált az organikus termesztéssel kapcsolatban.

– Egyáltalán nem igaz, hogy a biotermesztésben semmilyen kémiai szert nem használnak. Épp ellenkezőleg: alkalmazzák őket, de olyan szigorú feltételek alapján, amelyek meghatározzák a megengedett szerek használati módját és listáját. A jelenleg érvényben levő törvényes rendelkezéseket kitűnő újvidéki szakemberek állították össze, akik pontosan tudták, hogy a termék nem lehet „steril”.

Az organikus termesztésről kialakult világkép inkább reklámfogás, mint szakmai hozzáállás – tette hozzá az orvosnő. Az agrotechnikai intézkedéseket világszerte alkalmazzák, ám szigorúan ellenőrzött körülmények között. A megfelelően alkalmazott gyomirtó és növényvédő szerek igenis szükségesek az egészséges mezőgazdasági termények termesztéséhez – emelte ki a táplálkozási szakértő.

– Fontosak a belgrádi elemzéshez hasonló akciók, ugyanis egy komoly állami rendszerben állandó jelleggel ellenőrizni kell a kereskedelemben megjelenő élelmiszer minőségét, függetlenül attól, hogy az adott terméket organikusan vagy hagyományos úton termesztették. Lényegesnek tartom azt is, hogy az ilyen adatok eljussanak az emberekhez, hisz így értesülhetnek a valós helyzetről. Releváns tények ismeretében kell hogy kialakítsák álláspontjaikat.

A belgrádi Mezőgazdaság Egyetem intézetének elemzése megerősítette azokat az eredményeket, amelyeket az angol Élelmiszer-minőségi Ügynökség és az amerikai Stanford Egyetem már több mint hét éve megjelentetett. A két, egymástól függetlenül elvégzett kutatás is bebizonyította: nincs jelentős különbség az organikus és a hagyományos úton termesztett termékek között sem a tápanyagértékben, sem az egészségre való hatásukban. Az árukban viszont annál inkább.