2024. április 23., kedd

A zentai Rozettában lehet drukkoltatni

A mintakincsek rendszerezését és a műhelymunkákat a Bethlen Gábor Alap támogatta

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. olyan műhelymunkákat támogatott a zentai Rozetta Kézműves Társaság berkeiben, amelyek révén a környékbeli hímzőcsoportok vezetői megtanulták a drukkoláshoz szükséges mintasablonok elkészítését, szerkesztését és a már meglévők megfelelő rendszerezését.

Több műhelymunkára is sor került, a legutóbbira a múlt hétvégén, amikor a már rendszerezett mintakincseket mutatták meg az együttműködő partnereknek. Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézműves Társaság elnöke elmondta, hogy a mintakincs ezentúl a hímzők rendelkezésére áll, és a hímzőcsoportok vezetői fordulhatnak hozzájuk drukkoltatásért.

– Hosszú út vezetett idáig, és most nagyon elégedettek vagyunk, hogy végre működik a drukkolóműhelyünk, rendszereztük a mintakincset, és megfelelően tudunk mintákat szerkeszteni. Korábban több hónapon keresztül dolgoztunk azon, hogy a drukkolóműhelyt beállítsuk a Népi Technika épületében. Mint ismeretes, a műhelyt Kiss György mintaszúró mesternek a hagyatékából alakíthattuk ki, amelyet a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően vásároltuk meg Domány Katalintól. Most az év végére kristályosodott ki, hogy mely települések kapcsolódnak be ebbe a mintakincseket feldolgozó munkába, hiszen vannak hímzőcsoportok Törökfaluban, Csantavéren, Zentán és másutt is. A mintakincseket folyamatosan dolgozzuk fel, és legutóbb szombaton volt egy olyan műhelymunkánk, ahová az együttműködő partnereinket is meghívtuk. Hogy el tudjunk igazodni a mintakincsekben, a sablonok között, azok, akik rendszerezték őket, megmutatták, milyen rendszerezés alapján kerültek a helyükre. A mintakincs tehát a hímzőcsoportok rendelkezésére áll, tudunk újakat is tervezni, és mindezt a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetjük, hiszen az támogatta azokat a műhelymunkákat, amelyekkel idáig eljutottunk. Ezentúl a hímzőszakcsoportok vezetői jöhetnek hozzánk drukkoltatni. Nem tudunk azonnal szerkeszteni, ahhoz idő kell, de jó, ha a szakcsoportok vezetői meglátogatnak bennünket, és megnézik, milyen gazdag a mintakincsünk és milyen nagy a választékunk – hangsúlyozta Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézműves Társaság elnöke.