2024. április 25., csütörtök

Gyerekeket terel irodalmi vizekre

Papp Dániel íróra, újságíróra emlékeztek Bácskossuthfalván

A 151 évvel ezelőtt Bácskossuthfalván született Papp Dániel író, újságíró tiszteletére az idén X. alkalommal zajlott irodalmi rendezvény, a Moravicai Értelmiségi Fórum (MÉF) szervezésében.

Az irodalmi pályázat nyertesei és a Papp Dániel-emlékest szervezői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az irodalmi pályázat nyertesei és a Papp Dániel-emlékest szervezői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A jubileumi tanácskozás a falu neves szülöttje emlékére a MÉF székháza falán múlt évben felszentelt emléktábla megkoszorúzásával kezdődött, majd az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban folytatódott. Radaković Marina régész, latintanár, Mi van a föld alatt? Bácskossuthfalva avar kori temetői címmel tartott helytörténeti előadást. Dr. Ispánovics Csapó Julianna, a Papp Dániel prózájában szereplő gyermekalakokról értekezett.

– Novellái tükrözik a vidékünkre jellemző korabeli nemzetiségi sokféleséget, egyfajta korképet kaphatunk, ha beleolvasunk például a Komiszáros című novellájába is, amelyben a narrátor is egy gyermek – hallhattuk egyebek mellett a Magyar Tanszék előadójától. Kucor Tamara, Sziszi Szabadkán, Erzsébet királyné emlékszobrai című előadásában elmondta, hogy a kultusz Szabadkán is erős volt, de később, a királyné halála után ez a lendület alábbhagyott.

– Meglepetéssel fedeztem fel, hogy a közkedvelt Sziszi tragikus halála kapcsán Papp Dániel tollából született tárca az Országos Hírlapban – tudtuk meg Kucor Tamarától.

Dr. Crnkovity Gábor, a rendezvény fő szervezője, a MÉF elnöke örömét fejezte ki, hogy évről évre tudnak valamilyen pluszadalékkal hozzájárulni Papp Dániel szellemi hagyatékához.

– Papp Dániel rövid élete során nagyon sok rejtélyt hagyott maga után, ami alapot adhat több irányban, az irodalmi, történelmi, helytörténeti jellegű kutatásokhoz is. Nemcsak az írói munkásságával lehet foglalkozni, hanem például a joggal foglalkozó cikkei is érdekesek – nyilatkozta a rendezvény fő szervezője.

A pályázatra Vajdaság valamennyi régiójából jelentkeznek diákok. A rajzpályázatra 130 munka érkezett 11 tanintézményből, a fogalmazási pályázat pedig 16 iskola 90 tanulóját szólította meg.

Az alsósok számára meghirdetett képzőművészeti pályázat nyertesei és az emlékest szervezői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az alsósok számára meghirdetett képzőművészeti pályázat nyertesei és az emlékest szervezői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A 3. és 4. osztályosok számára meghirdetett rajzpályázat első helyezettjei Kazinczy Nimród, Kinder Dávid és Laszák Zsolt, a 2. helyezéssel járó díjakat Cseh Rebeka, Mašić Milena és Szerda Hédi vehette át, a 3. díjakat pedig Drobina Eliána és Szorcsik Benák Rebeka kapta kézhez. Az 5. és a 6. osztályosok számára meghirdetett fogalmazási pályázat 1. helyezettje Bakos Dorina lett, a 2. Gyantár Anna, a 3. pedig Sötét Bíborka, a különdíjas Császár Vivien. A 7. és a 8. osztályosok közül Bezdán Adrián munkáját díjazta a zsűri 1. hellyel, 2. helyezett lett Móra Martin, a 3. pedig Szekeres Anita, különdíjat Kovács Anikó vehetett át. A középiskolások számára meghirdetett esszépályázat nyertese Vojnič Bojana, a 2. helyezettje Purger Doroti, a 3. hely pedig Fodor Kinga munkáját dicséri, különdíjjal jutalmazták Fodor Gábort.

A X. Papp Dániel-emlékest alkalmával valamennyi pályázó füzetet és írószert kapott ajándékba, a kiemelkedőek pedig értékes könyvjutalomban részesültek, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően.