2024. március 29., péntek

Menni vagy maradni?

A fiatalok elvándorlásáról tartottak kerekasztal-beszélgetést

Szabadka Város Szociális és Gazdasági Tanácsa a Szabadegyetemen kedden kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelynek témája a fiatalok elvándorlása, és az elvándorlás miatt kialakult munkaerőhiány volt Szabadkán és a régióban. A tanácskozás után megtartott sajtótájékoztatón Hugyi István, Szabadka Város Szociális és Gazdasági Tanácsának elnöke elmondta, hogy a megbeszélésen azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy miként lehet elősegíteni azt, hogy a fiatalok itthon találjanak megfelelő munkát, hogyan juthatnak megfelelő jövedelemhez, és a társadalom hogyan tud a fiatalok számára megfelelő környezetet teremteni az itthon maradáshoz. Az elnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kivándorolt fiatalok számáról nem állnak rendelkezésre pontos adatok. Sajnálatát fejezte ki, hogy a kerekasztal-beszélgetésre nem jöttek el az ifjúsági szervezetek képviselői, de hozzátette, ettől függetlenül a kerekasztal-beszélgetéseket folytatni fogják.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az eseményen több, a témában jártas szakember is részt vett. Köztük volt Stefan Aleksić, a Mašina.rs portál újságírója, aki a munkások jogainak kérdésével foglalkozik.

– Arra a kérdésre, hogy a fiatalok miért hagyják el az országot, a válasz viszonylag egyszerű: a fizetés, amit kapnak, nem elég a tisztességes megélhetéshez. Az, hogy az állam mit tehetne az elvándorlás megakadályozása érdekében, már összetett kérdés – mutatott rá Stefan Aleksić.

Az újságíró meglátása szerint a munkaviszony gyakorlatán kellene gyökeres változtatásokat eszközölnie az államnak. Az államnak jobban oda kellene figyelnie arra, hogy a vállalatok a munkaszerződésben foglaltakat betartsák, és kedvező munkafeltételeket biztosítsanak a munkavállalók számára.

A szabadkai önkormányzatot a kerekasztal-beszélgetésen Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja képviselte, aki a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az elvándorlás városunk régi problémája, hozzátéve, hogy globális jelenségről van szó. A tanácstag az önkormányzat feladatát abban látja, hogy nemcsak a gazdasági, hanem a szélesebb társadalmi környezetet a fiatalok igényeinek megfelelően alakítsa át, annak érdekében, hogy ez a korosztály jövőjét Szabadkában lássa. Hozzátette, hogy az önkormányzat olyan nagy infrastrukturális fejlesztésekkel, mint amilyen az Y-elágazás, a szabadkai Népszínház vagy a palicsi wellnessközpont, éppen ezeket az igényeket igyekszik kielégíteni.