2024. április 25., csütörtök

Rengett a föld Bánátban

Szajánban is érezték a földmozgást

Keddre virradó éjjel, valamikor éjfél után fél kettő tájban megmozdult a föld Tiszahegyes (Iđoš) határában, a faluból Nagykikinda felé vezető út közelében regisztrálták a fölmozgás epicentrumát.

A Köztársasági Szeizmológiai intézet hivatalos jelentések szerint a földmozgás ereje 3,2 fokos volt a Richter-skála szerint. A korahajnali rengésre sokan felriadtak első álmukból Szajánban is. Tóth Zoltán, a helyi közösség fiatal elnöke is felriadt a fölmozgásra:

– Már elaludtam, de a televízió még ment, amikor robbanás hangjára ébredtem fel, a tévében valamilyen film ment éppen és egy autó lobbant lángra. Hirtelen, első álomból felriadva nem voltam tisztában vele, hogy mi is történik körülöttem. A padló megmozdult, robajlás szerű hang kíséretében, ami már nem film volt, hanem a valóság. Még idős édesapám is felébredt álmából, pedig ő igazán mélyen szokott aludni.
Első gondolatom az volt, hogy a falunk szélén fúrt olajkútnál történhetett esetleg gázrobbanás és ennek a detonációját és lökéshullámát hallottuk és éreztük, de amikor kimentem az udvarra az naftások kútja felé semmi szokatlant nem lehetett látni sem hallani. Szajánban nem csak a mi családunk érezte a földmozgást, reggel sokan arról számoltak be, hogy mozogott velük az ágy és arra ébredtek fel, hogy valami nincs rendben, a bizonytalanság érzete kerített hatalmába engem is. Amikor túltettük magunkat az ijedségen az internetet böngészve csakhamar elkezdtek érkezni hírek, hogy a szerbiai szeizmológiai intézet Tiszahegyes határában regisztrálta a rengés epicentrumát, ami alig haladta meg a hármas erősséget – mondta Tóth Zoltán faluelnök.