2024. április 19., péntek

Miniszteri körút a Tisza mentén

Moholra, Adára és Zentára látogatott Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter

Hétfőn Ada és Zenta községben munkalátogatáson járt Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter. Előbb Moholon járt, ahol megtekintette a Novak Radonić Általános Iskola sportcsarnokában a sportoló diákokat és a helyi Bácska Labdarúgóklub utánpótlás-játékosainak bemutatóját, valamint sportszereket adományozott az oktatási intézménynek. A miniszter a helyszínen találkozott Ada község önkormányzatának vezetőivel, majd Adán a sportcsarnokban a Potisje Karateklub tagjait látogatta meg. A világ egykori legjobb vízilabdázója Moholon nyilatkozott a sajtónak, s elmondta, folytatják a helyi önkormányzatok látogatását, akárcsak a sportszerek adományozását:

A Bácska labdarúgóival a moholi sportcsarnokban találkozott a miniszter (Csincsik Zsolt felvétele)

A Bácska labdarúgóival a moholi sportcsarnokban találkozott a miniszter (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi általános iskolában jövőre 131 millió dináros felújítási munkálatok kezdődnek, amelyek során megújul a tornaterem, az iskolaépület, rendbe teszik a kültéri sportpályákat, és parkolót alakítanak ki az intézmény számára. Ezzel megmutatjuk, hogy a tartománnyal és a helyi önkormányzattal közösen törődünk az oktatási intézményekkel és a fiatalokkal, valamint a sportegyesületekkel, amelyek a sportoláshoz sportközpontként használják az iskolákat. Az iskolának adományozott sportszerekkel, a két-két kézilabdakapuval, röplabdahálóval, kosárlabdapalánkkal és gyűrűvel, valamint a 40 darab labdával biztosítjuk, hogy a gyerekek még nagyobb létszámban mozogjanak az iskolai sport keretében – nyilatkozta a miniszter, aki hozzátette, hogy Ada községben folytatódik a sportlétesítmények felújítása, annak érdekében, hogy megszervezhessék a soron következő munkásolimpiát, amelynek lebonyolításához még hiányzik egy atlétikai és egy tekepálya.

Vanja Udovičić tegnapi körútja Zentán zárult, ahol előbb a helyi sportcsarnokban találkozott az önkormányzat, valamint a birkózó- és a labdarúgóklub képviselőivel, majd a Stevan Sremac Általános Iskolába látogatott, ahol az intézmény igazgatónője, Branislava Ilijin mellett a helyi kosárlabda- és röplabdaklub tagjai fogadták. Az említett egyesületek a közelmúltban különféle felszerelést kaptak a minisztériumtól.

Zentán a fiatal kosarasok üdvözölték Udovičićet (Erős Kincses Krisztina felvétele)

Zentán a fiatal kosarasok üdvözölték Udovičićet (Erős Kincses Krisztina felvétele)

Az év eleje óta mintegy negyven vajdasági településen jártunk, igyekszünk jó kapcsolatot ápolni az önkormányzatokkal, és segíteni, amiben tudunk. Elsősorban a fiatalok helyzetét szeretnénk megkönnyíteni, hogy a sport és a sportolási lehetőség mindenki számára elérhetővé váljon, aki kicsit is nyitott rá. Szeretnénk bebizonyítani, hogy megfelelő odafigyeléssel és némi anyagi ráfordítással igenis nagy eredmények érhetők el, szeretnénk megteremteni a gyerekeknek a lehetőséget, hogy versenyezhessenek, ezeken a megmérettetéseken eredményesen helytálljanak, büszkén képviseljék városukat, s vidékiként semmiben se szenvedjenek hiányt vagy hátrányt. Fontosnak tartom, hogy ilyen alkalmakkor személyesen is elbeszélgessek a klubok képviselőivel, hogy ők maguk mondják el, valójában mire is lenne szükségük, mi az, amiben mi az önkormányzat képviselőivel összefogva előrelendíthetjük a munkájukat. Számunkra is kiemelt jelentőséggel bír az amatőr- és az iskolai sport, utóbbit kiváltképp prioritásként kezeljük, minden gyereknek joga van a színvonalas testneveléshez és az ehhez szükséges megfelelő eszközökhöz. A napokban két kaput, két kosárlabdapalánkot, labdákat és röplabdahálót adományoztunk a Stevan Sremac Általános Iskolának is, amivel elsősorban a csapatsportok fejlődését és fejlesztését céloztuk meg. A zentai önkormányzat képviselőinek példamutató hozzáállása nélkül mindez nem jöhetett volna létre, hálás vagyok nekik, hogy kiemelt helyen kezelik a sportot és annak tömegesítését. A helyzet természetesen mindig lehet jobb, a jövőben igyekszünk segíteni a kevésbé népszerű és egyéni sportágak képviselőinek is. Zenta az ország sporttörténetének fontos állomása, ezúton szeretnék köszönetet mondani s egyben sok sikert kívánni a város olimpikonjainak és neves sportolóinak, akik méltó módon képviselik nemcsak városukat, de országunkat is – nyilatkozta látogatása alkalmával Udovičić.

A miniszter hozzátette, már folynak a tárgyalások, hogy az elkövetkező időszakban mely egyesületek részesülnek majd hasonló támogatásban, elsősorban a vízi sportágak képviselőinek, az asztaliteniszezőknek és a teniszezőknek szeretnének majd segíteni a jövőben.