2024. március 29., péntek

Újvidék két arca

Az alternatív kulturális örökség digitalizálása

Az újvidéki Selyemgyár Művelődési Állomás a minap megtelt a helyi avantgárd képviselőivel. Első alkalommal mutatta be a nyilvánosság előtt a DaDa Yok civil szervezet Stablo elnevezésű tervezetét, amely minden alternatív művészeti ágazattal foglalkozó alkotót érint a városból.

A DaDa Yok polgári egyesület azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa Újvidék alternatív művészeti gyakorlatának eredményeit a kezdetektől napjainkig.

– Ez az első alkalom, hogy bemutatkozzunk a nyilvánosság előtt, jelentkezzünk a világnak, valamit elkezdtünk csinálni azokból a dolgokból, amikről évek óta csak beszélünk – mondta el Zoran Pantelić szabadművész, a DaDa Yok szervezet egyik alapítója. – Most kell felmérnünk, mennyien vagyunk, ki szeretne együttműködni velünk, ki-mivel tud hozzájárulni ahhoz, hogy összegyűjtsük, rendszerezzük és együtt létrehozzunk egy olyan platformot, ahol megtalálható és tanulmányozható lesz Újvidék másik arca is – tette hozzá.

A Stablo projekt a gyakorlati megvalósítás – a művészeti alkotások összegyűjtése, rendszerezése, bemutatása. Egy olyan bázis létrehozása, ahol minden archiválva lesz és bármikor bárki rendelkezésére állhat.

Az egykori Jugoszlávia területéről Ljubljana és Zágráb figyelemmel kísért minden kibontakozó művészeti folyamatot, a kezdeményezéstől a megvalósulásig gazdag archívummal rendelkeznek, e tekintetben Újvidék messze alul marad – monda el Slobodan Tišma újvidéki író, az est egyik vendége.

– Nem törődtünk azzal, hogy meg is maradjon, amit alkotunk, ez sokszor nem is számított, mert, véleményem szerint, a művészetet megélni kell. Az alkotások a pillanatnak szólnak, elértéktelenednek egy idő után, az érzés, amit a művészet ad, az viszont velünk marad – mondta el az író, aki rockzenei munkássága révén is nyomott hagyott a város kulturális életében.

Az alternatív művészet jelentősen befolyásolta Újvidék identitásának kialakulását már az 1922-es évtől, ez a folyamat a napjainkig tart, és ennek a folyamatnak a vajdasági magyarság is részese, kiknek a szellemi bástyái között a város kiemelkedő helyet foglalt el, és foglal el a mai napig. Az avantgárd irodalomban a kisebbség jelentős szerepet játszott, olyan folyóiratok is biztosítottak erre teret, mint az Út, vagy Fáklya – hangzott el dr. Ózer Ágnes történésztől, az újvidéki múzeum tanácsosától.

– A szervezet tervei között két tevékenység szerepelt, az egyik, ami a történelmét dolgozza fel az alternatív alkotásoknak, és archívumot hoz létre, a másik pedig a jelenlegi művészeteket támogatta volna, ez utóbbira viszont nem jutott keret – mondta el Pantelić.

– Befektetni a művészetbe annyi, mint befektetni a jövőbe. Nem csak azt kell számításba venni, amikor egy város művészeti életéről beszélünk, ami a felszínen van, amire az önkormányzat adja a pénzt. Ez csupán az a művészet, amit az adott kor, helyzet, politika támogat. Amennyiben meg akarjuk ismerni a város valódi arcát, akkor meg kell néznünk azokat a törekvéseket, amik a háttérben zajlanak, amikbe senki nem avatkozik, ezért minden kereskedelmi érdeket is mellőznek. A Stablo projekttel az alternatív művészi értékek fontosságára mutatunk rá, és ez kihívás is: el tudjuk-e vajon érni, hogy a város, legalább részben, változtasson a kulturális politikáján.

A projekt támogatói az Újvidék 2021 Alapítvány és a városi művelődési igazgatóság, a megvalósulására előirányzott időkeret: 2019. május 1. és 2022. december 31. Ennyi idő áll rendelkezésre az alternatív összművészeti bázis létrehozásához.