2024. április 19., péntek

Szlovénia a bővítést sürgeti

Nem tesz jót a régiónak, hogy megrekedt az unió „terjeszkedése” – Erősödnek az egyébként is kiváló szerb–szlovén kapcsolatok

A belgrádi Skadarliján megejtett oldottabb hangvételű előző esti fogadást követően Újvidékre utazott Szerbia és Szlovénia kormányának küldöttsége, hogy megtartsák a tartományi kormány épületében a két állam közötti immár ötödik együttes ülést.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Ana Brnabić szerb miniszterelnök a tárcavezetők közötti egyeztetéseket és magát az ülést követően megtartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy magas szintűek a két állam közötti kapcsolatok, azokat nem terhelik jelentősebb megoldatlan kérdések. Vonatkozik ez a politika és a gazdaság témakörére is, tette hozzá. A Marjan Šarec szlovén kormányfővel közösen megtartott konferencián Újvidéken Brnabić elmondta, hogy Szlovénia támogatása jelentős Szerbia európai integrációs útján, s köszönetet is mondott az eddigi segítségért. Szlovénia támogatja az úgynevezett minischengeni nyugat-balkáni kezdeményezést is, s ezt is nagyra értékeli országunk, állapította meg.

– Amikor Šarec Koszovóban járt, hogy meglátogassa a KFOR kötelékében szolgáló szlovén katonákat, ellátogatott a Visoki Dečani monostorba is, amit Szerbia a barátság jeleként, figyelmességként könyvelt el – értékelte Brnabić, s azt is megköszönte vendégének, hogy a szlovén katonák segítik e kulturális és vallási hagyatéknak az őrzését.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Szó volt a szerb nyelv oktatásának elindításáról a szlovéniai általános iskolákban, azokon a helyeken, ahol arra igény mutatkozik. Intenzívek a kapcsolatok, mutatott rá, ezt bizonyítják a gyakori kormányülések is, csak Magyarországgal tartottak annyi egyeztetést, mint Szlovéniával.

INTENZÍV ÁRUCSERE

A szlovén tőke mintegy 1,1 milliárd eurót tesz ki Szerbiában, ez az állam a legnagyobb befektetők között van, 1.500 szlovén tőkével működő cég foglalkoztat az országban mindegy 25 ezer személyt – hangzottak el a tartományi kormányban a gazdasági vonatkozású adatok. Az árucsere értéke folyamatosan növekszik, az idén az első kilenc hónapban 870 millió eurót tett ki, három százalékos a növekedés a tavalyi azonos időszak adatához viszonyítva. A szerb árukivitel is növekszik, nem csak a szlovén import.

SEGÍTSÉG A FEJEZETEK LEZÁRÁSÁBAN

Ljubljana 2015 óta folyamatosan segíti Szerbia európai integrációs útját, szakértőket alkalmaz annak érdekében, hogy Belgrád könnyebben boldoguljon a tárgyalási fejezetekkel. A jövőben sem lesz változás ezen a téren, Szlovénia határozott támogatója a szerb uniós közeledésnek és az európai uniós bővítési politikának, s azon az állásponton van, hogy a bővítés megrekedése senkinek sem hoz jót, a régió szempontjából pedig még veszélyforrásnak is számít, értékelte Šarec. Mint közölte, Szerbián kívül Szlovéniának nincsenek más országgal hasonló együttes kormányülései, ez sokat elmond a bilaterális viszonyokról. Örömmel nyugtázta, hogy a gazdasági eredmények is egyre jobbak a két ország együttműködésének köszönhetően. Feladat marad még a volt Jugoszlávia után fennmaradt problémák kezelése, a szukcessziós folyamat lezárása, jelentette ki a szlovén kormányfő.

EGYÜTTES ERŐKKEL A KORRUPCIÓ ELLEN

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Szorosabbra fűzi az együttműködést a két állam a korrupcióellenes harc és az európai integrációk kérdéskörében. Nebojša Stefanović belügyminiszter Boštjan Poklukarral, szlovén kollégájával beszélgetett a kormányülést megelőzően arról, hogy máris rendkívül magas szintű a kooperáció Szerbia és Szlovénia belügyi szervei között, de a jövőben még lehet javítani a helyzeten és az eddiginél is határozottabb harcot folytatni közös erőkkel a szervezett bűnözés elleni és a korrupcióellenes harc terén. A rendőrségen belüli korrupcióellenes harcra is kitértek, s egy protokollegyezményt is aláírtak, melynek a tapasztalatcsere jelenti a lényegét. Szó esett a migrációs kérdésről is, megállapították, hogy csakis közös erőkkel lehet erre a kihívásra megfelelő választ adni, a hatóságok együtt fognak működni a hatékonyabb határellenőrzés elérése érdekében.

DIGITALIZÁCIÓ ÉS ÚJ KULTÚRTEREK

A délután folyamán szlovén és szerb résztvevők jelenlétében az újvidéki Sheraton szállodában tudományos tanácskozást is szerveztek, mely a mezőgazdaságban rejlő digitalizációs lehetőségekkel foglalkozott. A szlovén tapasztalatok átadása volt a célja a megbeszélésnek, a két kormány a vidékfejlesztés területén is megkötött a nap folyamán egy bilaterális egyezményt, a konferencia pedig jó alkalom volt arra, hogy az uniós támogatási lehetőségek kihasználásáról beszélgessenek a résztvevők. Az újvidéki tartózkodást arra is kihasználták a tisztségviselők, hogy megtekintsék a Kínai negyedet, ahol folyamatban van az úgynevezett Kreatív polisznak a kialakítása az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektum keretében. A modern változásoktól a kultúrszíntér teljes átalakulását várják. A sétára a kormányfőket elkísérte Igor Mirović tartományi kormányfő és Miloš  Vučević polgármester is.