2024. április 25., csütörtök

Gyorsabb fejlődés csak a Világbank segítségével

Szerbiának a Világbank segítségére van szüksége ahhoz, hogy folytathassa a reformokat és felgyorsíthassa a gazdasági növekedést – mondta Aleksandar Vučić államfő tegnap, amikor Belgrádban Linda Van Gelderrel, a Világbank nyugat-balkáni, európai és közép-ázsiai regionális igazgatójával találkozott.

Linda Van Gelder és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Linda Van Gelder és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

– A balkáni körülmények között a 4 százalékos bővülés jó, de Szerbiának éves szinten több mint 6 százalékos növekedést lehet és kell elérnie – mondta Vučić. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, „a Világbank hatalmas segítségére lesz szükségünk, különösen a termelékenység területén, a sikeres hazai cégek finanszírozásában, támogatásában és a növekedést serkentő új pénzügyi instrumentumok bevezetésében”.

Az elnöki kabinetből kiadott közlemény szerint Linda van Gelder leszögezte: ahhoz, hogy Szerbia csatlakozhasson a legfejlettebb európai országokhoz, „a társadalmi élet különféle területein fel kell erősítenie és gyorsítania a reformokat, elsősorban a közvállalatokban és a helyi önkormányzatokban, továbbá új módszereket kell találnia a közelmúltban alapított sikeres, tehermentes cégek finanszírozására. A világbanki szakember kijelentette: a 2014-ben bevezetett reformok kitűnő eredményeket hoztak.

A találkozón, melyen jelen volt Ana Brnabić kormányfő is, abban állapodtak meg, hogy Szerbia elnöke még egyszer tanácskozik a Világbank képviselőivel, mielőtt ismertetné a Szerbia 2025 tervet. Ennek bemutatását az év végére jelezték.