2024. március 28., csütörtök

Januárban ismét drágul a cigaretta

Sajtóhírek szerint az új évben, január 1-jétől 10 dinárral többet kell fizetni a cigaretta dobozáért, ennek oka pedig a különleges jövedéki adó emelkedése. Ez a közteher január 1-jén 1,5 dinárral növekszik, így az állam a gyártóktól az eddigi 71,5 dinár helyett dobozonként 73 dinárt vesz el.

A dohányárut a 2017-ben elfogadott és 2020 júniusáig szóló jövedékiadó-naptár alapján drágítják. Eszerint évente kétszer növelik a cigaretta különleges jövedéki adóját. Ehhez hozzáadják az ár 33 százalékának megfelelő, ún. proporcionális jövedéki adót is, valamint az áfát.

Egyes dohánygyárak már hivatalosan kérték is a kormánytól az áremelést, és szinte biztosra vehető, hogy példájukat a többiek is hamarosan követik. Jövő júniusban ugyanilyen arányban drágítják a cigarettát, majd az illetékeseknek újabb adónaptárt kell elfogadniuk.

A kormány egyik tisztségviselője a fővárosi sajtónak úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának kötelessége 2021 elejére összehangolnia a dohányárura vonatkozó előírásait az európai uniós szabályokkal, melyek szerint a minimális jövedéki adó 90 euró 1000 cigarettára. A névtelenségbe burkolózó nyilatkozó szerint valószínű, hogy ezt 2021 januárjáig nem fogjuk elérni, ezért sürgősen új megoldásokat kell találni.