2024. április 23., kedd

Humánus karácsony Szabadkán

Sokan jelentkeztek önkéntes véradásra

Szombaton tizennyolcadik alkalommal tartották meg Szabadkán a Humánus karácsony elnevezésű önkéntes véradási akciót, amelyet a szabadkai Vöröskereszt, a Szabadkai Egészségház és a Szabadkai Közkórház vérellátó osztálya közösen szervezett a Vöröskereszt épületében. Sebők Zsolt, a Vöröskereszt önkéntes véradási programjának vezetője nem sokkal az akció befejezése előtt lapunknak elmondta, hogy mintegy nyolcvanan jelentkeztek önkéntes véradásra.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

– A vér a Szabadkai Közkórház vérellátó osztályához kerül. Figyelembe véve, hogy ilyen sok önkéntes véradó jelent meg, ez az akció sokat jelent az osztály számára. Nyáron, főleg július és augusztus folyamán, valamint a téli időszakban kevesebb vér szokott rendelkezésre állni, a Humánus karácsonynak köszönhetően azonban fel tudják tölteni készleteiket – nyilatkozta a program vezetője.

Sebők Zsolt a fentiekhez hozzátette, hogy a véradás mellett a Szabadkai Egészségház munkatársai ingyenes vércukor- és koleszterinszint-mérést tartottak, a Stara Optika a véradók és kísérőik részére ingyenes látásvizsgálati lehetőséget biztosított, a véradók legfiatalabb családtagjait pedig a Mikulás várta ajándékkal. A korábbi évekhez hasonlóan a szabadkai Méhecske Méhészegyesület reggelit biztosított az önkéntes véradók számára.