2024. április 19., péntek

Játékfigurák és ökotudatosság

Nádi Baráth Mária kézműves a horgolásról

Nádi Baráth Mária horgolt munkáival egy kézművesvásáron találkoztam először. Aprólékosan kidolgozott, ötletes kivitelezésű játékfigurái és környezetbarát bevásárlószatyrai kiemelkednek más kézművesek alkotásai közül. Könyvelői munkája és a gyereknevelés mellett, szabadidejében foglalkozik kötéssel és horgolással. A megfelelő minőségű fonál, a gondosan kiválasztott színek és a profi kivitelezés mellett arra is ügyel, hogy munkáiról igazi vásárlócsalogató fotók készüljenek.

A magyarkanizsai kézművessel a kezdetekről, a függőséggé váló horgolásról és a tudás továbbadásáról beszélgettünk.

• Mióta kézimunkázol?

– Gyerekkoromban tanultam meg horgolni és kötni is, mégpedig anyukámtól és a nagymamámtól. Már akkoriban is nagyon szerettem kézimunkázni. Amikor nagyobb iskolás voltam, sokat kötöttem és horgoltam magamnak, főleg fölsőket, kis táskát, ilyesmit. Óvodásként persze még nyilván azért érdekelt a dolog, mert láttam, hogy anyukám is csinálja, de később én is megszerettem. Néhány év kihagyás után nagyjából tíz évvel ezelőtt vettem elő újra a fonalat. Azóta szinte naponta kötök vagy horgolok valamit. Kisgyerekem volt, és szülési szabadságon voltam itthon, közben az interneten nagyon sok kötött pulcsit, sapkát, játékfigurát láttam. Ezek megtetszettek, és úgy gondoltam, én is el tudom készíteni őket. Először a gyerekeknek készítettem ezt-azt, később már vevőket is sikerült szereznem.

 Számodra mit jelent a kézimunka?

– Egy kicsit munka is, hiszen rendelésre is készítek termékeket, de elsősorban még mindig hobbiként tekintek rá. Azt is mondhatnám, hogy függőség, hiszen annyi időt szánok rá, amennyit csak tudok. A napi rutinom is olyan, hogy a reggeli kávé mellett is már kötök vagy horgolok. Ezenkívül is előveszem a kézimunkát, bár változó, hogy napközben mikor jut rá időm.

 Milyen termékeket készítesz a legszívesebben?

– Leginkább a horgolt játékokat szeretem elkészíteni. Nem sok egyformát horgolok, valamiben mindig különböznek egymástól, ha másban nem, akkor színben vagy nagyságban.

 Milyen minták alapján dolgozol?

– Több helyről szerzek be mintákat. Sok ingyenes, jó minta elérhető az interneten, és olyan is van, amiért érdemes fizetni. Ha egy tervező rászánja az idejét, és elkészíti a mintát, azt nem őt megkerülve szerzem meg, hanem kifizetem az árát. A sok év alatt összegyűlt annyi tapasztalatom, hogy egy kép alapján, minta nélkül is meghorgolom a kért figurát. Tervezek is saját mintákat, de ezeket nem eladásra szánom. Ahhoz sokkal több munkára lenne szükség.

 Mennyi ideig tart egy-egy játékfigura elkészítése, ha nincs minta, csak elképzelés?

– Ez sok mindentől függ, attól is, hogy éppen mennyi dolgom van, de általában néhány hét alatt elkészülök. Kérni szoktam egy képet, hogy legyen egy kiindulási alapom, illetve ha csináltam már valami hasonlót, akkor elküldöm, hogy nézze meg a megrendelő, ilyenre gondolt-e. Szeretem jól kifaggatni őket, hogy a kapott termék a lehető legközelebb essen az elképzelésükhöz.

 Hogyan látod, mekkora az igény a kézműves termékekre?

– Úgy látom, hogy van rá igény. A kötött, horgolt termékek ugyan az időigényességük miatt jóval drágábbak, mint ha ugyanazt megvennénk a kínai üzletben, de sokan vannak, akiknek fontos, hogy ezek a termékek kézzel készültek, és hogy helyiek készítették őket. Ha kötök vagy horgolok valamit, lehet, hogy nem fogom rögtön a következő vásárban eladni, de azt vettem észre, hogy előbb-utóbb mindnek eljön a maga vásárlója. Minden játék rátalál a kis gazdájára.

 Számodra fontos a környezetvédelem. Ez a kézművességben hogyan nyilvánul meg?

– Szerintem nem az a legfontosabb, hogy milyen anyagból készül a termék, hanem az, hogy tartós legyen. Még ha nejlonból vagy műanyagból van is, akkor is minél többször újra tudjuk használni. Például egyszer használatos műanyag zacskókból is készítettem már fonalat, amiből aztán játékokat horgoltam. Bevásárlószatyrokat is készítettem jó erős fonálból, kötözőspárgából, hogy meg lehessen pakolni, ne szakadjon el. Elég nehéz munka volt azt a vastag, kemény fonalat meghorgolni, de erős és tartós táskákat sikerült belőle készítenem.

 A gyerekeid követnek téged a kézműveskedésben?

– Igen, ők is nagyon szeretnek alkotni, de a kötés és a horgolás nem nagyon érdekli őket. A lányom ismeri ugyan az alapokat, de ők jobban szeretik a haladósabb dolgokat. A kötés és a horgolás pedig időigényes dolog, nem lehet gyors eredményt elérni.

 Tanítani szoktál?

– Igen, és szeretek is. Most épp egy kötőtanfolyam van folyamatban. Ez már a második. A kanizsai Ferha egyesület szervezésében tavasszal tartottam egy kezdőtanfolyamot, ez most már egy haladó. Nyolc-tíz tanítvánnyal dolgozunk, jó kis csapatmunka jött létre. Ezenkívül gyerektáborokban is tartottam foglalkozást, ahol a horgolás alapjait mutattam meg nekik, apróságokat készítettünk.

 Hol találkozhatunk a termékeiddel?

– A Maca Creative nevű Facebook-oldalamon szoktam megmutatni a termékeimet, és általában a rendeléseket is itt veszem föl. Ezenkívül néhány kirakodóvásárban is ott vagyok. Sok helyre sajnos nem jutok el, mert a horgolás és a kötés mellett a munkahelyemen is teljesítenem kell, de vannak rendezvények, amiket szeretek, és ahova visszajárok.