2024. április 23., kedd

A peches figura szerelmi története

A Fekete Péter című előadás bemutatója pénteken lesz a szabadkai Népszínházban

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata új bemutatóra készül. A Fekete Péter című zenés vígjátékot pénteken este fél nyolckor mutatják be a Jadran Színpadon. Az előadás szereplői Baráth Attila, Fülöp Tímea, Hajdú Tamás, Ralbovszki Csaba, Pámer Csilla és Sziráczky Katalin, rendezője pedig Mezei Zoltán. A zenekarban ifj. Kucsera Géza, Lakatos Mátyás, Asztalos Alfréd és Bíró Máté játszanak. A díszletet és a jelmezeket Kovács Dániel Ambrus és DAMON tervezte, a hangszerelésért ifj. Kucsera Géza felelt, a koreográfus pedig Gyenes Ildikó volt. Az előadás dramaturgja Brestyászki B. Rozália, a rendezőasszisztense pedig Kulhanek Edina.

Körmöci Petronella társulatigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a próbafolyamat már október 8-án megkezdődött.

– Színházunkban ritkán fordul elő, hogy élő zenével dolgozhatunk, ezért örülök annak, hogy most ez sikerült. Egy ilyen zenés előadást sok tárgyalás előz meg a szerzői jogok miatt. Szerencsések vagyunk, mert a produkciót a Hartai, a Hofra, a Proscenium és az Umpa ügynökség is engedélyezte. A Fekete Péter egy különleges mese, és a többi operetthez hasonlóan a színházat mutatja be a színházban. Ezt az előadást sok éve játsszák, magyar színpadon először 1943-ban mutatták be a budapesti Vígszínházban. Sok évig nem tűzték műsorra, aztán a kilencvenes években ismét divatba jött. Azért is érdekes az előadásunk, mert hat szereplő játssza el az összes szerepet, így a humoros helyzetek még viccesebbekké válnak. Az előadásban olyan dalok csendülnek fel, mint a Fekete Péter öcsém, a Lesz maga juszt is az enyém, a Szerelemhez nem kell szépség, a Holdvilágos éjszakán – emelte ki Körmöci Petronella.

Mezei Zoltán, az előadás rendezője azt is megosztotta a sajtó képviselőivel, hogy örömmel mondott igent a társulatigazgató felkérésére, hiszen egy lendületes és dinamikus csapattal kellett együtt dolgoznia.

– Az operett és a zenés vígjáték határa összemosódik. Sikerült egy olyan világot teremtenünk, amelyben ezt egy kicsit elmozdítottuk valamilyen irányba, hiszen kölcsönvettük a burleszk elemeit. Minden színész a Fekete Pétert alakítón kívül több szerepet játszik, és ez nem egy reális szituáció, hanem valamilyen értelemben elemelt helyzet. A szerelmi jeleneteket, a karakterek sorsát, az életüket pontosan, precízen, a mikrorealizmus elemeivel próbáltuk felépíteni. Mivel nem reális az alapvető kiindulópont, ezért a díszletnek és a térnek is bizonyos értelemben elzártnak, stilizáltnak kell lennie. Ebből jött a burleszk fekete-fehér világa – hallhattuk a sajtótájékoztatón Mezei Zoltán rendezőtől.

A címszerepet alakító Hajdú Tamás hozzátette, hogy Fekete Péter a világ legpechesebb embere, aki nem ügyefogyottsága miatt kerül ilyen helyzetbe, hanem a sors ezt a szerepet osztotta rá, és ő megtanult ezzel együtt élni. Egyszer csak találkozik a szerelemmel, amely számára is új. Idő közben átalakul a karakter, és a történet nagyon jól végződik.