2024. április 20., szombat

A gramofon és a lemezek aranykora

Kiállításmegnyitót tartottak a Szabadkai Városi Múzeumban

Pénteken nyitották meg az LP – A gramofon története és a lemezek aranykora című kiállítást a Szabadkai Városi Múzeumban. Nagyon sokan érdeklődtek a kiállított régi gramofonok, fonográfok és hanglemezek iránt. A tárlat kurátora, Viktorija Simon Vuletić elmondta, antropológusként igyekszik olyan témákat bemutatni, amelyek kulturális szempontból összekötik a különböző nemzetek és generációk képviselőit. Az elmúlt ötven évben a népi kultúra populáris kultúrává alakult, és ezt a kiállítás is jól szemlélteti.

Mgr. Rifat Kulenović, a Belgrádi Tudomány- és Technika Múzeumának igazgatója kiemelte, hogy a kiállított tárgyak egy része az ő intézményükből került a Szabadkai Városi Múzeumba. Mint hozzátette, a látogatók közül sokan érzelmileg is kötődnek a gramofonokhoz és a lemezekhez, hiszen ezek a fiatalságuk részét képezték. Szerinte ez a kiállítás jól szemlélteti a zenehallgatási szokások és a technológia fejlődését.

Dr. Ljiljana Gavrilović, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia néprajzi intézetének képviselője megnyitóbeszédében elhangzott, hogy száz év alatt eljutottunk oda, hogy néhány kattintással bármilyen zeneszámot el tudunk indítani. Ez nemcsak technológiai fejlődést jelent, hanem előrelépést a különféle művészeti alkotások hozzáférhetősége terén, illetve a különböző kulturális megközelítések, interpretációk kialakulását.

A tárlat keretében megnyitották Nenad Raznatović Végtelen arcjáték című kiállítását is. A megnyitó után az érdeklődők a Pionir 10 együttes koncertjét élvezhették.