2024. április 20., szombat

Perdülő szoknyák, libbenő lábak

Kamara Táncegyüttesek Fesztiválja Horgoson

Szombaton Horgoson nagy volt a nyüzsgés, ugyanis ekkor tartották meg a Vajdasági Kamara Táncegyüttesek Fesztiválját. Az eseményre kilenc csoport nevezett be előzetesen, melyből egy sajnos nem tudott részt venni, így nyolc csapat mérte össze tudását. Egész Vajdaság területéről érkeztek, de ahogy az egyik szervező, Szécsi Zsolt elmondta, fele-fele arányban képviseltette magát Vajdaság és Magyarország. Budapestről is érkeztek résztvevők. A kamara táncegyüttesek Martin György által meghatározott három táncdialektus bármelyik nyelvterületéről egy koreográfiát adhattak elő.

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklór Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai védnöksége alatt szerveztük meg a táncegyüttesek fesztiválját, ami olyan jól sikerült, hogy nagyjából kétszáz megjelenttel büszkélkedhetünk. Egyúttal Luca-napi táncházat is tartottunk, amin nagy örömünkre sokan részt vettek, jókedvvel és táncos lábbal. Elsődleges célunk, hogy a hagyományokat folytassuk, továbbadjuk, illetve a szakmai fejlődésre is nagy hangsúly kerül ilyenkor – mondta el Szécsi Zsolt.

A háromtagú zsűri meg is hozta döntését, melynek értelmében I. helyen végzett a Kiscimbora kamaracsoport Óbecséről, második az újbudai Babszem Táncegyüttes, harmadik helyen végzett a pécsi Mecsek Táncegyüttes kamaracsoportja. Különdíjban részesültek: a Verőfény kamara táncegyüttes, a decsi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület, a Cécó kamara csoport, a horgosi Bartók Béla MME ifjúsági kamara csoportja és a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Turbolya csoportja.