2024. április 19., péntek

Peking szilárdan támogatja a hongkongi vezetést

A kínai kormány szilárdan támogatja a hongkongi vezetést az utóbbi elleni tüntetéshullám kitartása és a különleges közigazgatású terület gazdasági teljesítményének romlása ellenére - jelentette ki Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, amikor hétfőn Pekingben fogadta Carrie Lam hongkongi kormányzót. Utána Lamot fogadta Hszi Csin-ping kínai elnök is, aki gyakorlatilag ugyanezt mondta neki.

Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: Beta/AP)

Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: Beta/AP)

"A kiadatási törvény módosítása miatti huzavona árt a hongkongi társadalomnak. De a kínai kormány eltökélt abban, hogy fenntartja az egy ország, két rendszer elvet, és továbbra is támogatja Lam kormányzó asszonyt és kabinetjét Hongkong hosszú távú prosperitása és stabilitása érdekében" - mondta Li Ko-csiang a kormányzónak zárt ajtók mögötti találkozójukon, amelyről a hongkongi hivatalos kábeltévé tudósított.

Hongkongban fél éve tart a nagy tüntetéshullám, amelyet a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, de amely mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult át, miközben a kormány már hónapok óta teljesen visszavonta a tervezetet. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a tüntetőkkel.

"Hongkong gazdasága egyértelműen hanyatlik, ami komoly károkat okoz több szektornak és súlyos, bonyolult helyzetet teremt a társadalomban, amelyből még nem látszik a kiút. De a terület kormányának továbbra is fel kell vennie a küzdelmet az erőszakkal, a káosszal, helyreállítani a rendet, és gyorsan meg kell oldania egy sor mélyen gyökerező problémát" - tette hozzá a kínai miniszterelnök, és dicsérte Lamot vezetői képességéért.

A hongkongi kormányzót ezután szintén zárt ajtók mögött fogadta Hszi Csin-ping kínai elnök. A megbeszélés előtt az államfő röviden nyilatkozott a sajtónak, és azt mondta: nagyra becsüli Lam bátorságát, amiért ezekben a nehéz időkben is vállalja Hongkong vezetését. "Hongkongban a helyzet az idén volt a legnehezebb azóta, hogy (a volt brit gyarmat 1997-ben) visszakerült az anyaországhoz" - jelentette ki.

A helyi sajtó azt találgatta, hogy Hszi új iránymutatásokkal láthatja el Lamot a válságra vonatkozóan, esetleg kormányátalakítást is javasol neki, vagy egyenesen azt, hogy őt magát is lecserélik. Hszi ezzel kapcsolatban nem mondott semmit a sajtótájékoztatón, csak ő is szilárd támogatásáról biztosította a kormányzót, valamint a rendőrséget a hongkongi közrend fenntartásában.

Lam megnyilvánulásaiból a Reuters hírügynökség szerint korábban arra lehetett következtetni, hogy nem tartja most fontosnak a kormányátalakítást, előbb az erőszakot akarja megfékezni, helyreállítani a rendet, és szélesebb párbeszédet akar kezdeményezni a társadalommal.

Az államfő kijelentette, hogy továbbra is fenntartják Hongkongra vonatkozóan az egy ország, két rendszer elvet.

Ez papírforma szerint garantálja a metropolisznyi területen a nagyfokú autonómiát és a brit uralom alatti szabadságjogok érvényesülését, köztük a sajtó szabadságát, ami az anyaországban nem biztosított - jegyezte meg a Reuters.

A CPJ nemzetközi újságíró-jogvédelmi szervezet éppen egy hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében azt írta, hogy Hongkongban a sajtószabadság egyre szűkebb, miközben Kína folyton a nyitott társadalom fenntartását hangoztatja. Kínai cégek sorra vásárolják fel a hongkongi médiumokat, vagy vonják őket ellenőrzésük alá, közben pedig a pekingi akaratnak ellenálló újságírókat fizikai vagy verbális erőszak éri - olvasható a jelentésben.

A kínai külügyminisztérium szóvivőjénél hétfői sajtótájékoztatóján rákérdezett egy újságíró a jelentésre, mire ő azt mondta: nem látta, de még arra sem tartja érdemesnek, hogy visszautasítsa állításait.

A hongkongi kormányzó minden évben tesz egy olyan látogatást Pekingben, amilyet hétfőn tett.