2024. április 19., péntek

Kitoloncolják a gyerekeket

A máltai szabályozás a bér nagyságához köti a külföldi szülők jogát, hogy gyermekeikkel élhessenek

A máltai és a szerbiai sajtó értesülései szerint hamarosan 22, nem európai uniós állampolgárságú gyermek veszíti el tartózkodási jogát Máltán. A Večernje novosti belgrádi napilap szerint többségében szerbiai állampolgárságú gyerekekről van szó, akiknek a szülei Máltán élnek és dolgoznak. A máltai szabályozás a nem európai uniós tagállamok állampolgárainak tekintetében bérük nagyságához köti azon jogukat, hogy gyermekeik velük élhessenek a szigetországban. A szülő vagy szülők évi keresetének legalább 19 ezer eurónak kell lennie, emellett gyermekenként még legalább évi 3 800 euró bevételre kell szert tenniük. Az említett összegekbe nem számítják bele a túlórát vagy az egyéb jogcímen megvalósított juttatásokat, bevételeket, csupán az alapbért.

A szerbiai illetékességű, Máltán élő szülők már megalapították a Roditelji na Malti elnevezésű érdekképviseleti szervezetet, utóbbi értesülései szerint a máltai szervek már több szülő kérvényét is elutasították, hogy gyermekük velük éljen. Aleksandra Ilić, a szervezet egyik tagja elmondta, hogy kétéves kislánya Máltán született, ám ennek ellenére sem maradhat a szigetországban, mert a szülők bevétele nem éri el a megszabott határt. A máltai szervek egyik része törvényesként tekint a gyermek máltai tartózkodására, míg a bérhatárt kiszabó ügynökség nem – tette hozzá Aleksandra Ilić.

Maja Braun, a Máltán élő szerbek egyik másik szervezetének képviselője szerint a helyzet meglehetősen kilátástalan, mivel az ügynökség eddig nem mutatott hajlandóságot a probléma kezelésére. Mint hozzátette, diszkriminatív jellegű rendelkezésről van szó. Az sem világos, hogy az ügynökség miért nem veszi figyelembe a családok más jogcímen megvalósított bevételeit – érvelt Maja Braun.

A Večernje novosti összeállítása szerint Máltán már korábban is hatályos volt az említett szabályozás, ám az illetékesek valamelyest rugalmasabbak voltak az alkalmazás során, főleg abban az esetben, ha mindkét szülő munkaviszonyban van, ám még úgy sem valósítják meg az előírt összeget.