„Ilyenkor decemberben”

Horváth Zsuzsanna

2019. december 17., 16:23 >> 2019. december 17., 17:24

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Hatalmas léptekkel közeledik a karácsony. Ilyentájt már enyhe bizsergést érzek gyomortájékon. A fejemben nagyjából összeállt a süteménylista, az éléskamrában már egy gombostűt sem tudnék a polcon katonás rendben sorakozó kellékek – liszt, cukor, méz, étcsokoládé, háztartási keksz, kókuszreszelék, kandírozott narancshéj, marcipánmassza, ostyalapok stb. – közé beszuszakolni. A konyhaszekrény vaníliától és fahéjtól illatozik, a hűtőben be van készítve a valódi tejszín, valamint az aszalványok és a dióféleségek is ott lapulnak az alsó fiókban. Alig várom, hogy mindezek az alapanyagok mennyei finomságokká alakuljanak a kezeim alatt. Az már biztos, hogy lesz grízes mézes, zserbó, puncsgolyó, fügés gombóc, mézespogácsa, lekváros linzerkoszorú, mennyei szelet, Sacher-kocka, kókusztekercs, diós kifli, gesztenyés golyó, ám a lista még nem végleges. Képlékeny, de így van ez, amikor az ember lánya naponta legalább harminc új sütirecepttel találkozik a világhálón, a szekrényen sorakozó receptes könyvekről és újsághegyekről nem is beszélve, amelyek ínycsiklandó illusztrációit elnézegetve ismét hatalmába kerít a régi vágyam: de jó lenne cukrászdát nyitni!

Azért be kell vallanom, ebbe a jóleső izgalomba némi idegesség is vegyül. Nem azért, mert nagy munka vár rám – nem is veszem annak –, még azért se szorongok, hogy elkészülök-e mindennel szentestéig – ehhez nem fér kétség. Hanem azért, mert lecseréltem a villanytűzhelyemet. Nem tudom, mennyire jó ötlet volt most a nagy sütögetések előtt megejteni a cserét. Ráadásul életemben először használt tűzhelyet vettem.

(Illusztráció - Pixabay.com)

Hogy miért vetemedtem ilyesmire? Annál az egyszerű oknál fogva, hogy a néhány évvel ezelőtt vásárolt villanytűzhely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Kezdjük ott, hogy valójában azért vettem meg anno pont azt a modellt, hogy a régi, néhány évtizedet kibírt villanytűzhely hatalmas mázas tepsije beleférjen a sütőjébe. Ez volt az egyetlen indok, amiért rá esett a választásom. Még az sem tántorított el, hogy ez volt az utolsó példány, sőt a kiállítóteremben állt, ahol boldog-boldogtalan kipróbálhatta. Meg is lett az eredménye. Az ajtaja az egyik oldalán nem zár kellőképpen, így a kicsapódó gőz megpörkölte a kapcsolók melletti felületet. Továbbá egyszer már lecseréltem a főzőlapokat, most ismét alig melegítenek, sőt az egyik meg is repedt. Osztottam-szoroztam, és úgy döntöttem, veszek egy újat. El is mentem a műszaki cikkeket árusító üzletbe, de olyan silány minőség fogadott, hogy elment a kedvem az egésztől. Már-már majdnem hívtam a villanyszerelőmet, amikor egy apróhirdetéses oldalon szembe jött néhány nyugatról behozott használt háztartási gép. A lerakat Újvidéken van, így elmentünk megnézni, és hagytam magam meggyőzni. Az eladó tűzhelyestül hozott haza bennünket. És még felcipelni is segített. Mindezt a bolti ár feléért.

Nem gondoltam, hogy egyszer egy villanytűzhely miatt érzem úgy, méterekkel a föld fölött lebegek. A sütője olyan makulátlan, mintha az előző (német vagy svájci, esetleg svéd?) gazdasszonya még egy piskótát se sütött volna meg benne. Lehet, hogy nem is.

Megvallom, azért picit megzuhantam, amikor két ámulat között rájöttem, hogy tapasztalat ide-tapasztalat oda, az nem tűnt fel, hogy hiányzik a sütőrács, anélkül pedig csak a saját tepsijét tudom benne használni, mert még a hatalmas régi tepsim se ér a sütő két oldaláig – tehát nem hogy belefér, hanem még kicsi is a sütő méretéhez képest –, így mindenképpen rácsot kell szereznem. Rögtön bepötyögtem a keresőbe, hol lehet ebbe a modellbe és ilyen méretű sütőrácsot szerezni, úgyhogy a hét elején ez lesz a legfontosabb programom. Csak ezt követően tudjuk beüzemelni.

Remélem, ennél nagyobb meglepetés nem ér, az új sütőm nem hagy cserben, és egészen az utolsó tepsi zserbó kisüléséig együttműködő lesz. Sőt még annál is tovább, mert az tuti, hogy az én konyhámban nem fog unatkozni.

(A cím idézet Juhász Gyula Karácsony felé című verséből. Kötelező olvasmány... Minden év decemberében.)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége