2024. április 25., csütörtök

Nem kell megijedni az itthoni továbbtanulástól

Zentára érkezett az MNT és a VaMaDiSz felsőoktatási tájékoztató körútja

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba érkezett tegnap a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség felsőoktatási tájékoztató körútja, amelyen Perpauer Attila, az MNT tagja elmondta, a körút célja a végzős diákok tájékoztatása az itthon történő továbbtanulás lehetőségeiről, ezért minden olyan vajdasági középiskolába elmennek, ahol magyar végzős fiatalok tanulnak.

Perpauer Attila, Robotka Sarolta és Kovács Attila a tájékoztatón (Gruik Zsuzsa felvétele)

Perpauer Attila, Robotka Sarolta és Kovács Attila a tájékoztatón (Gruik Zsuzsa felvétele)

– Ezzel a tájékoztató körúttal abban segítünk a fiataloknak, hogy alaposan megismerhessék a vajdasági felsőoktatási lehetőségeket. Bízunk abban, hogy minél több fiatal választja az itthon maradást, hiszen szükség van arra, hogy értelmiséget képezzünk a vajdasági magyarság számára – foglalta össze, hogy miért van szükség a tájékoztató körútra.

A tájékoztatón Perpauer Attila mellett, aki az MNT felkészítő programját ismertette, Robotka Sarolta és Kovács Attila is részt vett, mindketten a Vajdasági Magyar Diákszövetség képviseletében. A mintegy félórás előadáson bemutatták az MNT és a VaMaDiSz Felsőoktatási Tájékoztató Füzet 2019-es kiadását, illetve teljes körű tájékoztatást nyújtottak a vajdasági továbbtanulási lehetőségekről.

A különböző egyetemek és a választható szakok mellett részletes útmutatót kaptak a fiatalok arra nézve is, hogy milyen lakhatási és étkezési lehetőségek állnak rendelkezésükre, milyen ösztöndíjakat és diákcsereprogramokat pályázhatnak meg, illetve ha tanulmányaik mellett munkát vállalnának, azt milyen keretek között tehetik meg. Szóba került a felvételi ügyintézés folyamata is, és arra is kitértek, hogy mihez kezdhetnek azok, akik valamilyen okból nem érik el a beiratkozáshoz szükséges pontszámot. Külön kitértek a gyenge szerb nyelvtudás különösen a Tisza menti fiatalokat érintő problémájára is. Elmondták, hogy az MNT által a 3. és 4. osztályos diákok számára szervezett nyári, intenzív nyelvtanfolyamokon túlmenően egy ingyenes egyhetes tanfolyamon is részt vehetnek mindazok, akik beiratkoztak az egyetemre. Ez a képzés szaktanári felkészítést jelent, a mindennapos, egyetemi szóhasználatra helyezi a hangsúlyt. Emellett a tájékoztató füzet (amelyből minden jelenlévő diák hazavihetett egy-egy példányt) egy egyetemista szószedetet is tartalmaz a leggyakoribb szerb nyelvű, az egyetemi környezetben szükséges kifejezésekkel. Azt is fontos tudni, hogy minden vajdasági egyetemen lehetőség van arra, hogy a magyar anyanyelvű diákok magyar nyelven felvételizzenek.

A tájékoztató legfontosabb tanulsága, hogy az itthoni továbbtanulást választó diákoknak nincs okuk az ijedségre, hiszen mindvégig segítik őket a boldogulásban. A tájékoztató körúton elhangzó információk a kiadványban is megtalálhatók, és egy mobiltelefonos applikáción keresztül is elérhetők. Az elsős diákokat idősebb társaik segítik az új környezetbe való beilleszkedésben.

Az előadás végén az is elhangzott, hogy az egyetemistáknak érdemes civil szervezetekben is tevékenykedniük, mert ez előnyt jelenthet számukra későbbi munkavállalásuknál.