2024. április 19., péntek

Érkeznek a szemeteskukák

A zentai kommunális vállalat házhoz viszi az ingyenes kukákat – Próbaüzemel a zentai átrakodóállomás

A zentai kommunális vállalat a hét közepén kezdte meg az új szemeteskukák kézbesítését.

Naponta 15–20 kukát visznek házhoz (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Naponta 15–20 kukát visznek házhoz (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Bodó József, a vállalat igazgatója elmondta, hogy mivel Zenta is a Regionális Hulladéklerakóhoz tartozik, a kukákat már egy éve megkapták, de mivel a hulladéklerakó akkor még a próbaüzemet sem kezdte meg, nem engedélyezték a kukák szétosztását.

– Most a minisztériumtól megkaptuk az engedélyt a szétosztásukhoz, és a munkások el is kezdték a házhoz szállításukat. Délelőttönként és délutánonként is viszik őket, és elsőként azok kapnak, akiknek nincs tartozásuk. A nyilvántartásunkban követjük, hogy kinek nincs hátraléka, és ők számíthatnak leghamarabb a kukákra. Mindig kiválasztunk egy-egy utcát, és abban az utcában naponta 15–20 kukát visznek házhoz, várhatóan három-négy hónap alatt osztják szét az összeset. A kukákért nem kell jelentkezni, előbb-utóbb mindenki sorra jut. Aki nem tartózkodik otthon, és nem tudja átvenni, azt értesítjük arról, hogy másnaptól az értesítéssel a kommunális vállalatban 12 és 13 óra között felveheti a kukáját. A diszpécserszolgálatnál kell jelentkeznie, és már viheti is. Az új kukákat az egységes kommunális hulladék gyűjtésére használjuk, szelektíven akkor tudjuk gyűjteni, ha megérkeznek az új szemetesautóink. A regionális hulladéklerakóhoz tartozva három új szemetesautóra várunk még, és ha azok meglesznek, akkor kezdhetjük a szelektív gyűjtést. A szelektív hulladékot egyébként zsákokban fogjuk gyűjteni, ezek a kukák tehát az egységes kommunális hulladék begyűjtését szolgálják. Nagyon reméljük, hogy a jövő év folyamán az új szemeteskocsik is megérkeznek, és akkor elkezdhetjük a zsákos gyűjtést, amihez zsákokat fogunk szétosztani a lakosság körében – mondta az igazgató.

Először azok kapnak kukát, akiknek nincs adósságuk (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Először azok kapnak kukát, akiknek nincs adósságuk (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Bodó József arról is beszámolt, hogy a Regionális Hulladéklerakó próbaüzemben működik, és hogy a hozzá tartozó községek vagy a napi teljes szemetet küldik oda, vagy csak egy részét, amennyit a próbaüzemben be tudnak fogadni.

– A zentai átrakodóállomás augusztus 19-e óta próbaüzemel, és a szemét egy részét azóta oda szállítjuk. Mindennap értesítenek bennünket arról, hány kocsival tudnak átvenni, és mi annyit szállítunk oda, a többit a mi szeméttelepünkön rakjuk le, amely az átrakodóállomás előtt van. Mindennap két kukásautóval és egy konténeres kocsival gyűjtjük a szemetet, ezek többször is fordulnak, és a központból üzennek, hogy aznap négy, hat, tíz vagy hány kocsival vigyünk az átrakodóállomásra, és hogy legyen-e konténeres is, vagy csak kukás szemét. Az átrakodóállomáson lemérik a hulladékot, mi kiürítjük a kocsit, és ott egy csigarendszerrel ugyanazt a szemetet egy 30 köbméteres ún. rolokonténerbe feltöltik. A mi kamionjaink 15 köbméteresek, háromszoros tömörítéssel, a 30 köbméteres rolokonténer pedig hatszoros tömörítést kap, tehát négykamionnyi szemét megy bele egy rolokonténerbe. Annak az elszállítását már a regionális depó oldja meg – magyarázta Bodó József.

Hogy a próbaüzem meddig tart, arra az igazgató nem tudott pontos választ adni, azt mondta, legfeljebb egy évig kellene tartania, és ez alatt az idő alatt az új szemetesautóknak is meg kellene érkezniük.